Bloementransporteurs in de fout voor Valentijn

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in aanloop naar Valentijn extra controles uitgevoerd op de arbeids- en rusttijden bij bloementransporteurs, meldt ze. Bij 18% van de gecontroleerde vrachtwagens werden een of meerdere overtredingen vastgesteld.

Tijdens de Valentijnsactie zijn in totaal 134 vrachtwagens gecontroleerd, waarvan 23 Nederlandse vrachtwagens. De controles richtten zich op de bloemenveilingterreinen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en op aan- en afvoerroutes.  Daarbij zijn 32 boeterapporten en proces-verbaal opgemaakt voor verschillende feiten. Met een overtredingspercentage van 18% ligt dit beduidend hoger dan het gemiddelde overtredingspercentage van rond de 10%.

De meeste overtredingen bestaan uit het rijden zonder bestuurderskaart of met een bestuurderskaart van iemand anders. Een vrachtwagenchauffeur moet een bestuurderskaart gebruiken om zijn arbeids- en rusttijden bij te houden in de tachograaf. Bij onjuist gebruik levert dit onbetrouwbare informatie op over arbeids- en rusttijden en wijst dit op manipulatie. Bij deze overtreding wordt naast een boeterapport ook een rijverbod opgelegd. Dit betekent dat de chauffeur pas weer de weg op mag nadat hij voldoende is uitgerust. In bepaalde gevallen kan de rusttijd oplopen tot 45 uren.

De ILT ziet dat binnen deze sector de regels voor arbeids- en rusttijden vaker en fors worden overtreden. Dat vergroot de kans op oververmoeide chauffeurs. Volgens ILT brengen ze daarmee hun eigen veiligheid en die van medeweggebruikers in gevaar. Daarnaast is er dan sprake van oneerlijke concurrentie ten opzichte van transporteurs die zich aan de regels houden.

Lees hier meer over transport in de bloemensector.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties