Veel data kasklimaat leuk, maar hoe te interpreteren?

Een grid van sensoren (een reeks van meetpunten) blijkt een goede informatiebron voor mogelijke klimaatverschillen. Alleen is de informatie nogal complex te interpreteren. Dit blijkt uit onderzoek van Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research.

foto WUR Glastuinbouw

In vergelijking met de conventionele meetboxen kan een grid van draadloze sensoren het klimaat in de kas 25 keer nauwkeuriger meten. Daarmee geeft het dus een beter beeld van de klimaatverschillen in de kas, namelijk waar er warme plekken of koude plekken zijn en waar de luchtvochtigheid sterk varieert.

Een gelijkmatig kasklimaat is belangrijk voor telers van groenten en bloemen: temperatuurverschillen en wisselende luchtvochtigheid kunnen leiden tot productie- en kwaliteitsverliezen. Voor een goede klimaatsturing is het dus belangrijk voldoende meetpunten te hebben.

Data-analyse is nog lastig

Telers kunnen die informatie gebruiken om handmatig het klimaat in te stellen. Klimaatverschillen zijn echter afhankelijk van veel factoren (bijvoorbeeld buitentemperatuur en windsnelheid) en er zijn veel manieren om klimaatongelijkheden te verminderen (zoals gebruik van ventilatoren en kasramen). Daarom moeten de data worden geanalyseerd en geïnterpreteerd door een teeltexpert of zelfs door een algoritme. Een andere mogelijkheid is de ontwikkeling van een teeltprotocol waarmee telers de juiste keuzes kunnen maken.

Draadloze sensoren in de kas

Het onderzoek is uitgevoerd bij een rozenkwekerij uit Zuid-Holland. De kas van 6,4 hectare was al uitgerust met vier zogenaamde meetboxen. De klimaatcomputer gebruikt hun metingen om het klimaat te sturen. Daarnaast zijn voor het onderzoek in totaal 106 draadloze sensoren geplaatst om zowel de temperatuur als de relatieve luchtvochtigheid te meten. Elke sensor is uitgerust met een ventilator om het effect van straling te minimaliseren. Informatie uit de sensoren kan worden gevisualiseerd via een gebruiksvriendelijk dashboard op het computerscherm.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties