Bestuursverkiezing gaat op de schop bij Veiling Holambra

  De Moederdagpiek staat op het punt te beginnen en alles is hierop voorbereid. De meeste kwekers van potplanten hebben de gewenste hoeveelheden planten twee maanden geleden al verkocht. Op Veiling Holambra hebben we de nieuw gekochte karren en fusten binnen en is alles in voorbereiding op de grote logistieke stromen. De belangrijkste periode van het jaar mag beginnen en de verwachtingen zijn hoog gespannen.

  Toch is Moederdag momenteel niet het belangrijkste bestuurlijke onderwerp. Binnen het bestuur wordt de bestuursopvolging gezien als het belangrijkste onderwerp. In 2020 gaat Veiling Holambra over van een bestuursverkiezing eens in de vier jaren naar een jaarlijkse verkiezing waarbij telkens één of twee posities verkiesbaar komen.

  Dit systeem lijkt veel op het systeem dat we ook in Nederland kennen. Voordeel is een geleidelijke vernieuwing in het bestuur. Hierdoor is het eenvoudiger om continuïteit in het beleid te garanderen. Potentiële nieuwe bestuursleden hebben jaarlijks een kans om zich kandidaat te stellen.

  In Brazilië is dit systeem onder de coöperaties nieuw en door de Coöperatieve Raad en de andere coöperaties heel positief ontvangen. Veel coöperaties zijn hier nog niet aan toe. Waar Veiling Holambra in de 29 jaar van haar bestaan aan de vijfde bestuursvoorzitter bezig is, zijn er coöperaties die in 50 jaar pas de tweede bestuursvoorzitter hebben.

  Gelijk met het nieuwe systeem maakt het bestuur zich druk om de feitelijke opvolging en verjonging van het huidige bestuur. Veel bestuursleden zijn vanaf de start van Veiling Holambra, 29 jaar geleden, betrokken bij de coöperatie. In de begintijd een noodzaak om de coöperatie goed op te bouwen en in de markt te overleven. Velen waren zelf begin dertig toen ze bestuurlijk betrokken raakten. Nu zijn deze bestuursleden eind vijftig en bereid om hun plaats over te dragen aan de jongere generatie.

  Veel jongeren twijfelen. Ze zijn net bezig met hun bedrijf. Het komt wat te vroeg. Ook wordt vaak gedacht dat de bestuursverantwoording heel veel tijd vraagt. In de praktijk valt dit echter mee. Zo is de bestuursvoorzitter hier ongeveer een dag in de week bezig. Belangrijk dus goed toe te lichten wat de bestuursverantwoordelijkheid inhoudt en aan tijd gaat vragen.

  Het proces van bestuursopvolging is in volle gang en het komt best goed. Er is voldoende aandacht voor en onder de 400 leden zijn goede nieuwe bestuursleden te vinden. Maar dat dit de gemoederen bezighoudt is zeker. Een goede zaak!

  André van Kruijssen,

  Directeur Veiling Holambra

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties