Veiling Rhein-Maas tevreden over tweede kwartaal 2016

De maanden april, mei en juni verliepen bij Veiling Rhein-Maas zowel voor aanvoerders alsook voor klanten zeer bevredigend. In totaal kon in het tweede kwartaal van dit jaar voor de marktplaats in Straelen-Herongen 2,5% meer omzet behaald worden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

In de week voor Moederdag dit jaar boekte Veiling Rhein-Maas met €15,4 miljoen de op één na hoogste weekomzet sinds de oprichting van de joint venture in 2010. De afdeling klokservice, die in het tweede kwartaal door een constante groei van aantallen en omzet bij snijbloemen en potplanten opnieuw een belangrijke bijdrage aan deze positieve ontwikkeling leverde, kon dit jaar rond Moederdag zelfs haar hoogste weekomzet sinds het bestaan van de marktplaats noteren.

Op de veilingklok stegen de middenprijzen voor potplanten in vergelijking met het vorige jaar met meer dan 20%, de middenprijzen bij snijbloemen lagen op het niveau van vorig jaar.

Redenen voor het in het bijzonder bij perkplanten gestegen prijsniveau zijn onder andere de maatregelen die genomen zijn tot het sturen van het potplantenaanbod. Op basis van aanvoermeldingen hebben de assortimentsmanagers van Veiling Rhein-Maas dit ten uitvoer gebracht.

Eind juni veroorzaakte het noodweer enorme schades bij de bedrijven van de regionale aanvoerders van Veiling Rhein-Maas. De nasleep van dit onweer werkte door op het aanbod op de veilingklok en leidde tot een terugloop in aantallen bij zowel snijbloemen alsook potplanten.

De invoering van het predikaat `Premium Quality´ bij lavendel werd eveneens door de weergesteldheid van dit jaar beïnvloed. Nadat de eerste weken na de invoering zeer naar tevredenheid verliepen, was het noodzakelijke kwaliteitsniveau voor `Premium Quality´ lavendel door deze weergesteldheid niet meer vast te houden, waardoor de aanvoer moest worden stopgezet. De verkoop van alle andere producten, die als `Premium Quality´ op de veilingklok worden aangeboden, verliep ook in het tweede kwartaal van 2016 opnieuw zeer bevredigend.