Marktpositie WKK voor netlevering in de lift

De marktpositie van net-leverende gasmotor-WKK is in 2019 wederom verbeterd ten opzicht van een jaar eerder. Dat komt doordat de overcapaciteit op de Nederlandse elektriciteitsmarkt verder is afgenomen door uitbedrijfname van kolencentrales en industriële WKK’s. Daarnaast waren er opnieuw elektriciteitstekorten in België in de winter.

Dat concludeert adviesbureau BlueTerra in de jaarlijkse WKK Barometer die ze heeft opgesteld in opdracht van Glastuinbouw Nederland en Kas als Energiebron. Begin 2017 stond de barometer nog ver in het oranje en waren de vooruitzichten somber. In 2018 is de rentabiliteit aanzienlijk verbeterd en deze ontwikkeling lijkt zich nu door te zetten.

Op de middellange termijn (tot 2022) is een verdere verbetering voorspeld, doordat de Hemweg kolencentrale dit jaar uit bedrijf wordt genomen. Ook neemt de overcapaciteit in Duitsland af en zijn er tekorten voorzien in Frankrijk en België.

Daarna komt het rendement van WKK’s onder druk te staan door de toename van duurzame energieproductie. Er zal meer spreiding komen in de elektriciteitsprijzen en het aantal draaiuren komt onder druk te staan.

Het inzetten van WKK voor eigen belichting blijft rendabel. Er is weliswaar meer onzekerheid vanaf 2025, maar het effect ervan is beperkt. Daarnaast kan geprofiteerd worden van netlevering tijdens uren met hoge prijzen op de elektriciteitsmarkt.

Het volledige rapport van de WKK Barometer is hier te downloaden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties