Verdeling extra steun wordt nog een hele puzzel

De details van de extra steun van €600 miljoen zijn nog niet bekend. Het Tuinbouwcrisisteam, nauw betrokken bij de verdere uitvoering, streeft er naar dat alle ketenpartijen uit de sierteelt eerlijk aan hun trekken komen wat betreft gederfde inkomsten over maart, april en mei. Dat wordt nog een lastige klus en een heel gepuzzel. Kernvraag wordt:  hoe de 70% schadeverlies is aan tonen en hoe het omzetverlies met eenvoudige bewijslast is vast te stellen. Voor veilingcoöperaties en telersverenigingen is dit eenvoudiger dan voor handelspartijen.

Telers en handelaren weten dus nog niet exact waar ze aan toe zijn. Of toch? De markt trekt namelijk al weer aan en dan komt het aandeel eigen risico weer in geheel ander daglicht te staan. Verder heeft het er alle schijn van dat bedrijven die de afgelopen jaren sterk gegroeid zijn, buiten de boot vallen van zowel de generieke steunmaatregelen als de sectorspecifieke steunmaatregel.

Geen regeling nodig

Je zou het wellicht niet verwachten maar week 16 is een zeer drukke week voor verscheidene perkgoedkwekers, alsof er geen coronacrisis gaande is. Althans wat betreft de afzet van hun gewassen. Dat ze niets te klagen hadden over afzet in Nederland was bekend, maar ook de export trekt aan. Zo ook bij Baas Kwekerijen. Daarin speelt mee dat het bedrijf veel afzet in Duitsland en België en iets minder in Oostenrijk. Landen die afzet via tuincentra weer versoepelen. Alleen niet kunnen exporteren naar Polen speelt nog behoorlijk parten, maar afzet naar Frankrijk, Spanje en Italië is nooit veel geweest. „Het omzetverlies in onze primula en violen krijgen we nooit meer terug. Laten we hopen dat de resterende schade binnen de perken blijft”, meldt mede-eigenaar Dieter Baas.

De perkgoedkweker uit Ens denkt van geen enkele steunmaatregel gebruik te maken. Niet van de ’oude’ generieke steunmaatregelen als van de recente sectorspecifieke steun. En al had hij gewild, dan nog had hij niet gebruik van de steun kunnen maken, omdat hij in beide regelingen niet aan de ’omzet-voorwaarden’ voldoet. Niet toen het omzetverlies vergeleken moest worden met een kwart van de jaaromzet in 2019 (NOW-regeling) en ook niet bij de nieuwe steunmaatregel waarbij de omzet in maart, april en mei dit jaar vergeleken mag worden met de omzet in dezelfde periode in 2017-2019. Dat komt door de groei die Baas Kwekerijen nog steeds elk jaar doormaakt.

Als Baas nog redelijk door de crisis weet te komen, dan deert het hem niet erg veel dat steun aan zijn neus voorbijgaat. Hij is al blij dat de overheid het belang van extra steun aan de sierteeltsector erkent. Dat een ondernemersrisico aan steun is gekoppeld, vindt de perkgoedkweker niet meer dan logisch. „Een drempel van 30% is echter wel betwistbaar, maar ook bij 20% kunnen we niet gebruik maken van de regeling.”

Wil je weten hoe collega’s van Dieter Baas denken over het noodfonds, lees dan het PLUS-verhaal over reacties telers op steunfonds in het digitale magazine van de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties