Verder verduurzamen met goed verdienmodel voor boer en tuinder

Het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet Rutte IV zet in op verdere verduurzaming van de land- en tuinbouw met als uitgangspunt dat de ondernemer centraal staat. Wat inhoudt in overleg met boer en tuinder en dat ze een goede boterham kunnen blijven verdienen. Dit slaat naadloos van de adviezien van zowel Ferd Crone als kwartiermaker samenwerkingsambassadeur en de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli).   

Sinds voorjaar 2021 heeft Ferd Crone in opdracht van het landbouwministerie als kwartiermaker samenwerkingsambassadeur concrete kansen en belemmeringen voor samenwerking binnen de land- en tuinbouw geïnventariseerd. Zijn conclusie: „Iedereen in de sector wil de huidige impasse doorbreken. Men ziet als centrale opdracht hoe duurzaamheid én een beter verdienmodel zijn te realiseren. Een nieuwe fase van samenwerking is dringend nodig.”        

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft Ferd Crone te kennen gegeven dat samenwerking en prijsafspraken tussen producenten en afnemers in agrarische sectoren geoorloofd zijn zolang ze op een geloofwaardige en transparante wijze tot stand komen. Waaruit dan een schappelijke, geloofwaardige meerprijs rolt mits met een maatschappelijk belang.

Hoe nu verder met verduurzamen land- en tuinbouw? Wat is de rol van ketenpartners daarin? En is er wel een gelijk speelveld binnen de EU? Lees het uitgebreide interview met Ferd Crone in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 51/52. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties