Verduurzamen begint bij betrouwbare teeltregistratie

Floriculture Sustainability Initiative (FSI) heeft haar ambitie voor 2020 nog niet gerealiseerd of zet al stappen om de internationale sierteeltsector nog verder te verduurzamen. Voor telers houdt dat met name in dat zij zich dienen te focussen op betrouwbare teeltregistratie. Voor de één een fluitje van een cent, voor de ander een grotere inspanning.

In het platform FSI werken telers, handel, retail, Royal FloraHolland, brancheorganisaties, certificeringsinstellingen en maatschappelijke organisaties (ngo’s) samen aan een duurzame internationale sierteeltsector. Haar ambitie is om in 2020 90% van de internationale verhandelde bloemen en planten door FSI-leden duurzaam geproduceerd en verhandeld te hebben.

Goed op weg

Volgens programmamanager Jeroen Oudheusden zijn op basis van metingen van eind 2019 producten van snijbloementelers voor 75% gecertificeerd en van potplantentelers voor 80%. „Per bedrijf en product/herkomst-combinatie kan dit verschillen. Vooral de laatste 2 jaar is een enorme opleving opgetreden van in zowel gecertificeerde kwekers als in de aankoop van gecertificeerd product.” Want ook handelaren zitten niet stil.

Royal Lemkes meldde half juli dat ze het FSI-doel heeft bereikt; als eerste van de vijf ondertekenaars in mei 2017 van het manifest ’Samen Duurzaamheid en Transparantie Versnellen’. Drie andere, Dutch Flower Group, Waterdrinker en FleuroMetz zeggen zich er aan te gaan houden.

Tenslotte bij Royal FloraHolland voert 44% van de aanvoerders gecertificeerde producten aan, goed voor 85% van de omzet. Oudheusden juicht de stappen die de veilingorganisatie neemt toe. Ook dat voet bij stuk wordt gehouden. „Verplichte certificering om toegang te krijgen tot de coöperatie is een krachtig signaal. FloraHolland wordt daarmee minder die open marktplaats die ze altijd is geweest. En wekt dus toe naar een handelsplaats voor gecertificeerde bloemen en planten. Een goede beslissing in het belang van kweker, handelaar en sector.”

Verplichte certificering om toegang te krijgen tot de coöperatie vindt Jeroen Ousheusden een krachtig signaal. „FloraHolland wordt daarmee minder die open marktplaats die ze altijd is geweest. En dus toewerken naar een handelsplaats voor gecertificeerde bloemen en planten. Een goede beslissing in het belang van kweker, handelaar en sector.”

In een PLUS-artikel in het digitale magazine van de Bloemisterij is te lezen wat de plannen van FSI zijn na 2020.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties