Verkoop petuniastek liep ‘als een kogel’

Teler Frans van Ruyven uit ‘s-Gravenzande is blij verrast over de huisverkoop van een partij van 17.000 petuniastekken. Oppotten? Liever niet, gezien het coronavirus. Via reclame op Facebook lukte het om ze woensdag in 2 uur te verkopen aan particulieren. „Het liep als een kogel.”

 

Twee partijen van 10.500 petuniastekken had Frans van Ruyven al gepoot. De derde partij, 17.000 stuks in diverse kleuren, die stond klaar om opgepot te worden. „Ik hoef je niet uit te leggen waarom we daarover twijfelden”, begint de teler uit ‘s-Gravenzande. „Maar weggooien doe je niet zo snel.” Zijn dochter Renate bedacht dat de stekjes wellicht via een oproep op Facebook te slijten zijn. Samen met haar broertje Danny maakte ze als extra reclamemateriaal een filmpje waarin ze uitleggen wat de actie inhoudt. Voor 6 cent per stuk zijn ze te koop. En die jonge plantjes zorgen voor langer tuinplezier, is de boodschap.

Zaterdag weer voorraad

Het liep ’als een kogel’, vertelt de teler over de aanloop op eerste verkoopdag, woensdag 18 maart van 10:00 tot 12:00 uur. „We zijn er zo goed als doorheen. Ik laat de partij stek van volgende week aanstaande vrijdag al komen, want komende zaterdag gaan we ze weer op deze manier verkopen.”

Alles is al gezaaid

Van Ruyven probeerde de levering petuniastek te cancelen. Vermeerderaar Florensis gaf echter aan dat de gehele bestelling van de kweker al gezaaid is. „Dus ik moet ze afnemen. Dat doe ik dan ook. Als ik ze voor 6 cent per stuk kan verkopen, dan speel ik ongeveer quitte.” Er komen tot week 15 nog ruim 40.000 stekken naar de kwekerij in ‘s-Gravenzande. De teler heeft goede hoop dat hij die ook aan huis kwijt kan.

Betalen via een tikkie

Dochter Renate, zelf juf, zag veel kinderen, leraren, moeders en tuinliefhebbers bij hun stalletje. De karren met stek stond op 2 meter van elkaar, om risico op besmetting met het coronavirus te voorkomen. Virusoverdacht bij het betalen werd uitgesloten. Betalen kon via een tikkie of door contant geld in een apart kistje te stoppen. Sommige mensen namen wel 200 stekjes mee omdat ze de prijs zo laag vonden. „Vaak zeiden ze dat ze de stekjes gingen uitdelen. En leraren gebruiken de stekjes al lesmateriaal. Regelmatig vertelde mensen dat ze onze actie leuk vonden, omdat ze eindelijk weer iets te doen hadden. Mooi dat we op deze manier kunnen bijdragen aan iets positiefs in de lastige periode met het coronavirus.”

 

https://www.facebook.com/144369405751441/videos/1588575021309268/

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Egbert van de Worp
Egbert van de Worp
4 jaren geleden

Wat een geweldige aktie. Als ik jullie was zou ik dit doorgeven aan Hart voor Nederland!