Verslagenheid

0

Voor het eerst sinds de oprichting van ons bedrijf hadden we een sterfgeval onder onze werknemers. De teamleader van onze onderhouds- en installatieploeg is verongelukt.

Hij raakte op zaterdagavond met zijn motor naast de weg, belandde in een viskweekvijver en verdronk. De volgende zondag, hij had dienst, kwam hij niet opdagen en werd na een zoektocht pas ’s middags gevonden.

Ik had de dag ervoor nog dingen met hem doorgenomen die in het weekend geregeld moesten worden. Als je op zondagmiddag met zulk nieuws geconfronteerd wordt heeft dat iets heel onwerkelijks. Mijn eerste reactie was er een van ongeloof. Gewond, daar kun je je nog wat bij voorstellen, de wegen zijn extreem gevaarlijk en ongelukken zijn aan de orde van de dag. Maar overleden, dat komt hard aan.

Chinezen lijken met zulke zaken heel ongevoelig om te gaan. Er was zeggen en schrijven een persoon die ik echt verdrietig zag. De rest merkte je niets aan. Nu tonen Chinezen in het openbaar niet of nauwelijks emoties. Blijdschap noch verdriet. Maar het kan ook zijn dat men afgestompt raakt. Dodelijke ongevallen zijn aan de orde van de dag.

De ochtend dat ik in de krant vernam over de onvoorstelbare crash van vlucht MH17 was ik verbijsterd. Ik kon niet geloven dat er zoveel Nederlanders om het leven waren gekomen. Ik ben absoluut geen softie maar zoiets grijpt mij aan. In dezelfde week reed er in een nabijgelegen provincie een minibusje geladen met licht ontvlambare stoffen achterop een touringcar. De hele boel ontplofte met bijna 50 doden als gevolg. Ik heb er niemand over gehoord. Als ik het niet toevallig op het nieuws had gezien was dit ongemerkt aan me voorbijgegaan.

Het aantal doden dat viel als gevolg van de crash van vlucht MH17 valt hier dagelijks in het verkeer. Minimaal! Misschien dat je jezelf vanwege dit enorme aantal slachtoffers wel een bepaalde ongeïntereseerdheid aan moet meten, omdat je anders geen normale dag meer overhoudt.

Op het moment dat ik deze column verstuur is er net een aardbeving geweest in het noorden van onze provincie. Honderden doden en duizenden gewonden. De reactie die ik hierop merk, u raadt het al…

Cok Harteveld is general manager Van den Berg Roses in China