Home Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Verticaal telen binnen 5 jaar rendabel

Verticaal telen binnen 5 jaar rendabel

0
Verticaal telen binnen 5 jaar rendabel

Er zijn veel initiatieven voor verticale teelt. Volgens onderzoekers van de Rabobank zijn sommige businessmodellen binnen vijf jaar levensvatbaar. Maar de kans is klein dat ze de traditionele tuinbouw in Nederland snel zullen vervangen. Jasper den Besten, lector Nieuwe Teelten bij HAS Den Bosch onderschrijft deze conclusies deels.

Een van de vijf businessmodellen die de Rabobank de komende jaren haalbaar acht, is voor groente- of bloementelers die via verticale teelt hun eigen plantgoed kweken, in plaats van dit in te kopen bij gespecialiseerde bedrijven. Zo kunnen ze de constante kwaliteit in hun eigen processen beter beheersen.

De opkweek van onder andere begonia en phalaenopsis op stellages met led is bijvoorbeeld het stadium van verkennende proeven wel voorbij, zo gaven leveranciers half juni op de GreenTech aan. Den Besten acht de kans groot dat chrysantentelers ook snel tot eigen opkweek van stek overgaan als ze geconfronteerd worden met een nog smaller middelenpakket. Zo weten ze zich gegarandeerd van residuvrij uitgangsmateriaal waarvan natuurlijke vijanden geen last hebben in plaats van buitenlands uitgangsmateriaal met mogelijk resistente tripsen.

Vorig artikel Tsjechië sluit aan bij Europese boomkwekersorganisatie
Volgend artikel Bijeenkomst over werken met arbeidsmigranten in Limburg
Peter van Leth is per 2001 in dienst bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Het is zijn vierde agrarische vakblad waar hij werkzaam is, na Het Loonbedrijf, De Fruitteelt en OOGST. Geboren en getogen in Utrecht lag een groene schoolkeuze niet direct voor de hand, maar bij beroepskeuzetesten op het atheneum kwamen groene opleidingsrichtingen toch steeds uit de bus. Hij koos voor de Rijks Hogere Tuinbouwschool in Utrecht. En is in die boeiende sector blijven hangen, niet middenin maar vanaf de zijlijn als journalist. Eigenlijk zou hij wel alle onderwerpen willen beetpakken om over te schrijven, maar toch met enige voorliefde voor ondernemerschap, personeelsbeleid, jong talent, gewasbescherming en veredeling.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties