Verwachte warmere weer drukt de gasprijs naar beneden

De weersverwachting voor de komende 14 dagen is dat de kou in Europa nu toch echt op zijn retour is met als gevolg dat de prijs van het daggas een daling noteerde van ruim 2 cent per kuub.

De lange termijnprijs van gas is licht gestegen wat gezien kan worden als een reactie op de onlangs gestegen olieprijs. Nu de prijs van olie weer iets onder druk staat is te verwachten dat de lange termijnprijs weer ruimte heeft om wat te zakken in combinatie met het sentiment van het daggas.

Het Kabinet heeft aangegeven de gasproductie in Groningen zoals verwacht op termijn af te willen bouwen. Voor het afbouwen wordt een langere termijn aangehouden dan waar sommige mensen rekening mee hadden gehouden. Op het moment dat dit nieuws naar buiten kwam was een kleine daling van de gasprijs waar te nemen.

Uit de berichtgeving van het Kabinet is op te maken dat het voorstel van Minister Wiebes, om honderden miljoenen te investeren in de bouw van een stikstoffabriek, realiteit lijkt te worden. Eerder werd gezegd dat het te lang zou duren om zo’n fabriek te bouwen, waardoor tegen de tijd dat de fabriek klaar zou zijn, hij waarschijnlijk alweer bijna overbodig zou zijn.

De uitvoer van vloeibaar aardgas (LNG) uit de Verenigde Staten verviervoudigde van 2016 tot 2017, aldus de Amerikaanse Energy Information Administration op dinsdag.

De toename van de LNG-export in de afgelopen twee jaar is het gevolg van de aanhoudende expansie van de Amerikaanse LNG-exportcapaciteit, aldus EIA. Twee LNG-projecten, Sabine Pass in Louisiana en Cove Point in Maryland, zijn sinds 2016 online en vergroten de exportcapaciteit van de Verenigde Staten.

In de komende twee jaar zullen nog vier projecten online komen, het LNG van Elba-eiland in Georgia en Cameron LNG in Louisiana in 2018, vervolgens Freeport LNG en Corpus Christi LNG in Texas in 2019.

Elektriciteit
Voor de lange termijnprijs zien we dat deze blijft hangen op gelijk niveau. Een reden hiervoor is dat de kolenprijs nog altijd een dalende trend te pakken heeft. Voor de korte termijnprijs is ook een stabilisatie te zien in de prijs onder meer door het uitblijven van uitschieters als gevolg van kou of het uitblijven van zon en wind.

Onderzoekers in Delft blazen momenteel nieuw leven in een bijna vergeten vorm van kernenergie, namelijk de gesmolten-zout reactor. Die gebruikt geen water als koelmiddel maar gesmolten zout en thorium in plaats van uranium als splijtstof. Deze technologie ligt al vijftig jaar op de plank.

Gesmolten-zout reactoren zijn veel veiliger dan de huidige generatie kernreactoren, bij problemen stopt de kernsplijting vanzelf. Rampen als in Fukushima en Tsjernobyl kunnen zich niet voordoen. Het afval uit een thoriumreactor blijft in vergelijking met plutonium maar kort radioactief. In tegenstelling tot uranium is de voorraad thorium op aarde vrijwel onuitputtelijk. De stranden liggen er vol mee.

Olie
De prijs voor een vat ruwe olie is vorige woensdag lager gesloten, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen. De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn gestegen met circa 1,6 miljoen vaten tot 429,9 miljoen vaten. Er was rekening gehouden met een stijging van 1,4 miljoen vaten. Omdat de benzinevoorraden slonken met circa 3,5 miljoen tot 239,6 miljoen vaten, en de voorraden stookolie met 2,1 miljoen vaten is een grote daling van de olieprijs uitgebleven.

De olieprijs kwam vorige week extra onder druk te staan door de aantrekkende dollar. De olieprijs is de afgelopen twee weken flink gestegen, ondersteund door de stijgende geopolitieke spanningen en de dalende ruwe olievoorraden buiten de Verenigde Staten.

Afgelopen week steeg het aantal operationele boorplatformen naar 804, het hoogste cijfer in drie jaar. Saoedi-Arabië liet daarom weten dat ook in 2019 nog verdere olieproductie beperkende afspraken nodig zijn.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties