Hortipoint Verzekering: ’Zo’n ravage in kas nooit eerder gezien’

Verzekering: ’Zo’n ravage in kas nooit eerder gezien’

2

Vorige week vrijdag trok een lokale windhoos het kasdek van Van der Wilt Gerbera’s in Mijdrecht omhoog. Een ongekende ravage was het gevolg. „Ons levenswerk is in tien seconden vernield”, zegt mede-eigenaar Aad van der Wilt. Het was een wonder dat er geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd. De laatste medewerkers waren nog geen minuut de kas uit.

Aad van der Wilt (r) wordt bijgestaan door oud-chrysantenteler Wim Grootscholten, die al 12 jaar noodhulpverlening doet voor de verzekering

De schermdoeken hangen aan flarden en overal ligt glas. De rukwind heeft de goten van de poten getrokken en de kasconstructie verbogen. Een deel van het glas is terecht gekomen in het weiland aan de overkant van de weg. Oud-chrysantenteler Wim Grootscholten, die sinds twaalf jaar werkt als noodhulpverlener, heeft al heel wat meegemaakt, maar deze ravage heeft hij nog nooit gezien. Hij is ingeschakeld door Interpolis om de herstelwerkzaamheden te coördineren.

De ravage in de gerberakas. Het wordt duidelijk hoe lokaal de windhoos is geweest: het gedeelte van de kas op de achtergrond heeft nauwelijks schade.

In de kas zijn er tussen 5.000 en 8.000 ruiten gesneuveld. Twee van de drie ha zijn getroffen. De windhoos was zeer lokaal: in sommige gedeelten van de kas is geen enkele schade. Bij rozenkwekerij Marjoland in Waddinxveen, 30 kilometer verderop, is ook een grote schade geweest van 3,5 ha. Verder heeft verzekeraar Interpolis alleen meldingen gekregen van enkele kleine schades.

„We hebben met de verzekering overlegd welke hoeken we gaan redden”, zegt Van der Wilt. Die gedeelten worden zo snel mogelijk dichtgelegd en afgesloten met tussengevels. Ondertussen zijn kassenbouwers druk met het opruimen van glas. „Dit is specialistisch werk, hier ga ik mijn personeel niet aan blootstellen. Wellicht gaan we eind deze week een hoekje plukken waar geen glas ligt.”

Een reportage van de schade bij Van der Wilt staat vrijdag in het Vakblad voor de Bloemisterij nr. 50. Je kan deze editie ook digitaal lezen op mijnbloemisterij.nl.

Medewerkers van kassenbouwbedrijf John Torenstra bekijken hoe ze de schade zullen aanpakken.
Met donderend geraas is een stuk schermdoek doorgezakt onder het glas. Dit komt tegen de lamp en dreigt in brand te vliegen. Gelukkig ontdekken de kassenbouwers dit op tijd.
Snel wordt het doek losgesneden zodat het vrij komt van de lamp.
Er staan nogal wat oogstbare bloemen in de kas, maar deze mogen nog niet worden geplukt vanwege het glas dat overal ligt.
Het verwijderen van het glas boven het schermdoek is een secuur en gevaarlijk karwei.
Het zal nog een paar maanden duren voordat het hele bedrijf weer dicht is.
Joef Sleegers
Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
AnoniemPiet Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Piet
Gast
Piet

Gele hesjes ohjee

Anoniem
Gast
Anoniem

Ik zie op andere nieuws sites anders personeel glas ruimen 🤔