Vettig

De regenbui trekt over. Het ging er even heftig aan toe. Maar nu begint het zonnetje alweer te prikken. Ik voel de eerste zweetdruppels zich manifesteren. Terwijl ik m’n bloemen snijd werp ik af en toe een blik omhoog. Kom op, open die luchtramen!

Je hoort mij niet klagen hoor. Ik zou niet durven. Als ik de berichten op de televisie en internet zo hoor en zie dan komen we er hier in het westen nog genadig vanaf. Dat er af en toe een hoosbui valt waardoor er wat goten buiten hun oevers treden is niet fijn, maar onoverkomelijk, nee. Hele straten die onder water staan is van een andere orde. En er zijn gebieden in Nederland die dat meermalen hebben meegemaakt dit jaar. Sterkte.

Neemt niet weg dat ik geen liefhebber ben van dat jojo-weer. Lig je net ’s middags rustig je plantjes te poten, schermdoek op een kier van een halve meter, gaat de zon weg. Kan gebeuren natuurlijk. Het blijkt een behoorlijke wolk te zijn. En dus zegt de computer dat de schermen weer open gestuurd kunnen worden. En ja hoor, net op het moment dat het scherm weer open ligt breekt de zon door. In volle hevigheid. Dicht gaat het scherm. Zucht.

Met regen idem dito. Uiteraard moeten dan de luchtramen dicht of op een kiertje. Dat spreekt voor zich. Maar als het droog is niet! Dus als de bui overdrijft wil ik graag dat de luchtramen direct weer open gaan, zeker als het zonnetje zich laat zien. Want dan is het al gauw vettig. ‘Volgens mij is de regenmelder kapot!’ Ik ben er zo een die meteen het dak van de schuur beklimt om te kijken of dat zo is. En ja hoor, ook als ik hem met een doek droog wrijf blijft de melder op regen staan.

Gelukkig zijn er dan monteurs die raad weten. Gegoochel met printplaatjes en de instructie om op te letten of er regen wordt gemeld als we aan het stomen zijn. ‘Dan kan het namelijk door de waterdamp van je schoorsteen komen.’ Ook dat nog. Tuinders moeten tegenwoordig echt overal op letten.

Maar goed, ik zie dat de luchtramen weer open staan. De zon is doorgebroken, al zie ik in het westen alweer donkere wolken samenpakken. Wat? Daar anticipeert uw klimaatcomputer al op omdat hij gekoppeld is aan een of ander meteostation? Ja joh, natuurlijk… Wat kost dat?

Kees van Egmond