VG Colours verliest kort geding

Het bedrijf HE Licenties mag van de kortgedingrechter doorgaan met handhaven van haar octrooi op een verfmethode van potorchidee. Ze mag tevens doorgaan met het executeren van een eerder dit jaar uitgesproken bodemvonnis, dat stelt dat VG Colours inbreuk maakt op dat octrooi.

VG Colours stapte naar de kortgedingrechter om HE Licenties te bevelen onmiddellijk de executie van het bodemvonnis van 19 juni 2019  te staken. Ze wilde tevens HE Licenties verbieden om andere marktpartijen aan te spreken op inbreuk van onderhavig octrooi. En HE Licenties moest van VG Colours een rectificatie sturen aan alle partijen die zij week 37 meldde dat het kopen van door VG Colours geverfde phalaenopsis leidt tot medeplichtigheid aan de inbreuk.

Vrijdag 11 oktober 2019 heeft de voorzieningenrechter in een verkort vonnis besloten alle vorderingen van VG Colours af te wijzen en VG Colours te veroordelen in de betaling van de volledige proceskosten (ruim €20.000).

HE Licenties hoopt op rust in de markt

Guus van der Kaaden, directeur van HE Licenties, is erg verheugd met de uitspraak van de kortgedingrechter: “Laten we hopen dat deze bevestiging van de rechter weer wat duidelijkheid en rust brengt in zowel de Nederlandse als de Europese markt. In ieder geval zullen wij ons met onze Nederlandse en Europese octrooien en octrooiaanvragen richten op het inbreuk vrij maken en houden van de Nederlandse en de Europese markt zodat onze licentienemers ongestoord kunnen handelen.”

Bodemvonnis was 19 juni 2019

De rechter oordeelde 19 juni 2019 dat VG Colours met haar blauw gekleurde orchideeën inbreuk maakt op een octrooi van HE Licenties. Ze verbood VG Colours om door te gaan met inbreuk maken. HE Licenties heeft dit vonnis vrijwel onmiddellijk ten uitvoer gelegd, o.a. met brieven aan afnemers van VG Colours. Degene die de geverfde planten in-/verkoopt, transporteert of op voorraad houdt, is  zijn mede- en schadeplichtig, zo stelt HE Licenties.

VG Colours betreurt uitspraak rechter

VG Colours is van mening dat het vonnis van 19 juni 2019 op een juridische misslag berustte, het octrooi was volgens het bedrijf uit De Lier overduidelijk (mede gebaseerd op nieuwe bewijzen) nietig. Aanstaande november zal het bedrijf de uitspraak in een hoger beroep aanvechten.  Directeur Andre van Geest: „De uitspraak in het kort geding is erg jammer. We willen graag dat de onrust in de markt van de geverfde potorchideeën stopt. Vrije handel is broodnodig. We zijn via eigen technieken nog steeds aan het verven, maar merken dat klanten voorzichtig zijn met inkopen of tijdelijk niet kopen. We wachten het volledig uitgeschreven vonnis van het kort geding af. We willen graag ook van de rechter een bevestiging dat onze geverfde planten geen inbreuk maken op een octrooi van een ander.”

Een omslagartikel over het geschil tussen VG Colours en HE Licenties en de ververij van bloemen en planten stond editie 40 van het Vakblad voor de Bloemisterij. U kunt dat (na inlog) ook online lezen.

Lees hier het eerder verschenen webbericht Geschil rond verven orchidee verhard 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties