VGB kan geen grote broek meer aantrekken

’Elke minuut die je je druk maakt om je verleden gaat af van je toekomst’, luidt een Tao van de Chinese wijsgeer Lao Tzu. Herman de Boon gaf de wijsheid aan Robert Roodenburg als advies mee tijdens het afscheid van de VGB-directeur vorige week vrijdag. „Wellicht is er iemand van FloraHolland aanwezig die de spreuk kan vertalen naar het Chinees”, vroeg De Boon vervolgens gekscherend.

Oud VGB-voorzitter De Boon doelde uiteraard op FloraHollands activiteiten in China. Niet alle handelaren zijn daar even blij mee. Is het niet de taak van de handel om de markt voor bloemen en planten te vergroten? In het Vakblad voor de Bloemisterij van deze week meer over de avonturen van FloraHolland in China.

Botsingen tussen VGB en veiling over dergelijke zaken horen mogelijk eerdaags tot het verleden. Door slim gebruik te maken van de erfenis van de schappen kon VGB nog een aantal jaren een grote broek aantrekken. Nu is het geld echt op en de organisatie qua mankracht meer dan gehalveerd. Het projectbureau is verdwenen.

De Boon legde ook nog haarfijn uit dat VGB door FloraHolland buitenspel is gezet. De veiling heeft een klantenplatform waar het halve bestuur van VGB in zit en voert daar overleg mee over veilingzaken. Niet met VGB.

VGB gaat terug naar de kern: belangenbehartiging. Nieuwe directeur Matthijs Mesken sprak over samenwerken. Ook met de veiling. Dat klinkt alsof er veel koffiegedronken gaat worden. En niet eens meer om geschillen bij te leggen, zoals Kees van Egmond deze week in het Vakblad prachtig beschrijft in zijn column over Lucas Vos (FloraHolland) en Marco van Zijverden (Dutch Flower Group).

Uiteraard kon ook Roodenburg het niet laten in zijn afscheidsspeech. „VGB doet het met het geld van jullie. Daarbij past een bescheiden en verantwoordelijk gedrag. Het zou goed zijn als alle organisaties in de sector zo’n houding zou hebben.”

Robert Roodenburg is klaar en ik weet zeker dat hij het advies van De Boon ter harte neemt.

Arie-Frans Middelburg, Vakredacteur

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties