Vier op de tien agrariërs verbreedt activiteiten voor extra inkomsten

Vier op de tien agrarische bedrijven verbreedt zijn activiteiten om aanvullende inkomsten te creëren. In 2020 nam dit toe met 60 procent ten opzichte van 2016. Bedrijven investeerden vooral meer in de productie van duurzame energie voor derden. Dit blijkt uit de resultaten van de Landbouwtelling die het CBS publiceerde.

In 2020 had 42 procent van de agrarische bedrijven een of meer verbredingsactiviteiten als aanvullende inkomstenbron. Vier jaar eerder was dit nog een kwart (14.000 bedrijven). Het aantal agrariërs dat producten verkoopt aan consumenten of direct levert aan horeca en detailhandel, naar 7.200; bijna drie keer zoveel als in 2016. Sinds de coronacrisis nam dit aantal zeker toe.

Gelderland aan kop
In alle provincies is sprake van een toename van dit aandeel ten opzichte van 2016, maar er zijn onderling wel verschillen. In Friesland haalt 10 procent van de bedrijven (226) meer dan de helft van de omzet uit verbredingsactiviteiten en in Noord- en Zuid-Holland is dit 23 procent (408 en respectievelijk 454 bedrijven). Gelderland heeft met 723 bedrijven (22 procent van alle agrarische bedrijven met verbreding) in aantal de meeste bedrijven die meer dan de helft van de omzet halen uit verbredingsactiviteiten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties