VK stelt verplichting fytosanitaire inspecties snijbloemen uit

De verplichting van fytosanitaire inspecties op snijbloemen met bestemming het Verenigd Koninkrijk (VK) is uitgesteld naar 1 januari 2022. Tot die datum zien de Britten ook af van controles op planten en bomen.  

Snijbloemen bestemd voor het VK zouden per 1 april aanstaande fytosanitair gekeurd moeten worden in het land van herkomst. Deze verplichting is door de Britten met negen maanden uitgesteld.

De eis van vooraanmelding voor snijbloemen met bestemming het VK geldt nu per 1 januari 2022. Vanaf die dag gaan de Britten ook de documenten en fytosanitaire certificaten van snijbloemen die het land binnenkomen controleren.

Covid als reden

Voor planten en bomen die het VK binnenkomen zijn nog altijd fytosanitaire certificaten, zoals vanaf 1 januari jl. het geval is, vereist. De Britten hebben controles hierop ook uitgesteld tot 1 januari 2022. Aanvankelijk zouden de Britten planten en bomen per 1 juli gaan controleren. De controles van snijbloemen, bomen en planten gaan plaatsvinden op grenscontroleposten (Border Controle Posts), en niet op de plaatsen van bestemming (Place of Destination).

Als reden voor het uitstel voert de Britse minister van kabinetszaken Michael Gove de impact van Covid op.

De Britse minister van kabinetszaken Michael Gove, foto Shutterstock

„Afgelopen juni kondigden we een tijdschema aan voor de invoering van importcontroles van de EU naar Groot-Brittannië om er zeker van zijn dat bedrijven zich konden voorbereiden. Dit tijdschema was gebaseerd op de eerst golf van Covid. We weten nu dat de disruptie veroorzaakt door Covid langer duurt en een groter effect heeft dan we verwachtten. Daarom heeft de regering het tijdschema veranderd”, schrijft Gove in een statement.  

Iets meer lucht

Matthijs Mesken van VGB is zeer content met het uitstel van de fytosanitaire inspecties van snijbloemen. De datum van 1 april was volgens hem onhaalbaar. Het uitstel geeft Kwaliteitscontrolebureau KCB en de exporteurs meer tijd om zich voor ter bereiden. Exporteurs vreesden grote chaos in de handel op het VK per 1 april.

Mesken: „Het uitstel van drie kwart jaar geeft ons ook de tijd om samen met onze Britse collega’s te hameren op afstel van de fytosanitaire inspecties. Snijbloemen vormen geen fytosanitair gevaar.”

Ook Dutch Flower Group is blij dat er uitstel is van de fytosanitaire inspecties op snijbloemen die naar het VK geëxporteerd worden. „Het is goed nieuws voor de industrie. Het geeft iets meer lucht”, regeert Marcel Zandvliet. De CMO/CSO verwacht niet dat uitstel leidt tot afstel.

Ook NVWA wijst erop dat uitstel geen afstel is. „Voor zover ze dat nog niet hadden gedaan, moeten exporterende bedrijven zich dus nog steeds goed voorbereiden. Het advies van de NVWA is om dat nu te doen en niet te wachten tot het laatste moment”, zegt woordvoerder Paula de Jonge.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties