Vlaamse regering erkent noodweer juni 2016 wél als ramp

Het noodweer dat op 23 juni 2016 in het zuidoosten van Nederland en in de Vlaamse provincies Brabant en Limburg een spoor van vernieling achterliet op diverse land- en tuinbouwbedrijven, wordt door de Vlaamse regering als ramp erkend, meldt de Belgische Boerenbond. De Nederlandse regering heeft de hagel en storm nooit als ramp erkend.

De uitzonderlijke weersomstandigheden van 23 juni 2016 zijn door de Vlaamse regering als ramp erkend in de Vlaams-Brabantse gemeenten Landen, Linter en Zoutleeuw. Eerder was dat al gebeurd op het grondgebied van de Vlaams-Limburgse gemeenten Borgloon, Wellen en Sint-Truiden. Voor deze gemeenten kunnen ondernemers nog tot 30 april een aanvraag tot tegemoetkoming indienen.

Boerenbond heeft herhaaldelijk aangedrongen op een uitbreiding van de erkenning naar de drie Vlaams-Brabantse gemeenten. Nu de betrokken gemeentebesturen de vereiste bewijzen hebben ingediend, is de erkenning volgens de bond een feit. Zodra de regeling in het Belgisch Staatsblad is gepubliceerd, kunnen er aanvragen tot tegemoetkoming worden ingediend.

De Nederlandse regering heeft de door het noodweer getroffen gebieden nooit tot rampgebied uitgeroepen omdat er volgens verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken sprake zou zijn van verzekerbare risico’s. Daardoor kon hij volgens eigen zeggen de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS) niet in werking stellen in het getroffen gebied.