VNL: ’Duurzamer telen moet je aan de markt overlaten’

VoorNederland (VNL), de partij van lijsttrekker Jan Roos, noemt zichzelf „de enige klassiek-liberale partij van Nederland”. Waar het hun standpunten over onderwerpen die de glastuinbouw raken betreft, lijkt dat zeker het geval. Zo vindt VNL dat tuinders veel te veel belast worden met regelgeving. Met toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen heeft de partij weinig op. „Duurzamer telen moet je aan de markt overlaten, daar is geen extra regelgeving voor nodig.”

De partij van Roos vindt ook dat er voldoende correctiemiddelen voor tuinders beschikbaar moeten blijven, bijvoorbeeld door deze op recept verkrijgbaar te laten zijn. „De overheid zou moeten faciliteren, niet ontmoedigen”, stelt VNL.

Het ’vergroenen’ van gewasbeschermingsmiddelen mag de overheid volgens VNL niet afdwingen. „Telers weten wat het beste is voor hun gewas. Ook zij hebben belang bij een duurzame (structurele) productie.”

Het verlaagd tarief energiebelasting dat voor de glastuinbouw van toepassing is, moet van VNL blijven. „Belastingen dienen zelfs verlaagd te worden. Zo willen wij één btw-tarief van 15%. Dat leidt tot een lastenverlichting van € 3 miljard voor het bedrijfsleven.”

VNL werd in 2014 opgericht door de Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren. Beiden hadden zich eerder afgescheiden van de PVV-fractie. In de Tweede Kamer vormen de twee de fractie Bontes/Van Klaveren. Lijsttrekker Jan Roos is onder meer bekend van zijn werk voor het webforum GeenStijl. Daarnaast was hij journalist bij de omroep PowNed en BNR Nieuwsradio.

TOT AAN DE TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN OP 15 MAART LAAT DE BLOEMISTERIJ OP DEZE SITE ELKE WERKDAG EEN POLITIEKE PARTIJ AAN HET WOORD OVER DE GLASTUINBOUW.