Voor kwekers moet Brede Weersverzekering meer veranderen

    Zeker is het nog niet, maar de overheid is alvast van plan om de assurantiebelasting op de Brede Weersverzekering af te schaffen en het eigen risico te verkleinen. Dit moet deelname aan die verzekering aantrekkelijker maken, maar voor boomkwekers moet er nog meer gebeuren, aldus voorman Henk Raaijmakers.

    De voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten noemt de aangekondigde afschaffing van de assurantiebelasting „een grote overwinning voor LTO, want we hebben daar echt hard voor moeten knokken.” De lobby werd ook gevoerd door verzekeraars. Er zijn meer EU-landen met een vergelijkbare verzekering om je te dekken tegen gewasschade als gevolg van extreem weer, maar Nederland is het enige land met een assurantiebelasting erop, van 21%.

    Door afschaffing wordt de verzekering goedkoper, maar de Europese Commissie moet nog toetsen of dit geen staatssteun is. Om deelname aan de verzekering nog aantrekkelijker te maken voerde LTO ook een lobby om het eigen risico te verkleinen van 30% naar 20%. Afgelopen zomer zou landbouwminister Carola Schouten dat inderdaad gaan doen, maar ze moet volgens LTO nog onderzoeken wat er mogelijk is.

    Raaijmakers verwacht wel dat het eigen risico 20% wordt. „Dan hebben we dus een tweede zaak voor elkaar.” Er zijn wel boomkwekers met een hagelverzekering, maar bijna geen enkele kweker heeft een Brede Weersverzekering afgesloten, vanwege te hoge premies en te lage uitkeringen bij schade. Ook al verdwijnt de assurantiebelasting inderdaad en gaat het eigen risico naar 20%, waardoor de verzekering goedkoper wordt: dan is die volgens Raaijmakers nog steeds niet aantrekkelijk genoeg voor kwekers. „Er moet nog meer veranderen.”

    LTO is nog bezig om bepaalde randvoorwaarden aangepast te krijgen. Nu kun je de Brede Weersverzekering alleen voor je hele bedrijf afsluiten. „Wij willen dat je ook delen van je bedrijf kunt verzekeren, bijvoorbeeld alleen de meest risicovolle percelen”, legt Raaijmakers uit. „Dan zou de premie wel op een acceptabel niveau komen.”

    Daarnaast wil LTO de randvoorwaarden bij uitkering van schade aangepast zien, zeker bij meerjarige en kapitaalintensieve teelten als in de boomkwekerij. „Als je nu schade hebt als gevolg van extreem weer, moet je de kosten voor rooien nog afhalen van het uit te keren bedrag”, zegt Raaijmakers. „Dan houd je in sommige gevallen nog maar 30% van die uitkering over. Dan staat de premie niet in verhouding tot het uit te keren schadebedrag.” Voor de boomkwekerij zal deelname aan de Brede Weersverzekering volgens Raaijmakers pas bedrijfseconomisch verantwoord worden „als ook nog de spelregels worden aangepast. Daar werken wij nu aan.”

    Dit artikel verder lezen?

    Uw voordelen

    • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
    • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties