VVD Noord-Holland wil tijdelijke stop op vergunningverlening aardwarmte

De VVD in de Provinciale Staten van Noord-Holland wil dat de provincie tijdelijk geen vergunningen meer verleent voor boringen naar aardwarmte. Antwoorden van het provinciale bestuur op Statenvragen van de VVD bevestigen volgens de fractie het beeld dat de veiligheids- en milieurisico’s van geothermie nog niet goed in beeld zijn.

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft in mei aangegeven meer onderzoek te willen doen naar de risico’s van dit type boringen. De toezichthouder geeft aan dat er nog te veel onduidelijkheid is over de gevolgen. Die onduidelijkheid kunnen ook Gedeputeerde Staten van Noord-Holland niet wegnemen, zo stelt de VVD-Statenfractie.

„Totdat die risico’s door SodM beter in kaart zijn gebracht, vinden wij het daarom verstandig besluitvorming op vergunningaanvragen voor boringen in Alkmaar, Den Helder, Haarlem, Middenmeer, Midwoud/Hoorn, Noord-Holland Noord en Velsen aan te houden. We zullen de VVD-fractie in de Tweede Kamer voorleggen de minister van Economische Zaken hierop te bevragen. Hij gaat namelijk over deze vergunningsaanvragen. Zodra duidelijk is dat opwekking echt veilig kan, kunnen de vergunningen dan gewoon verleend worden”, aldus vice-fractievoorzitter Marco Wiesehahn van de VVD in Noord-Holland.

Seismisch onderzoek
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen nog dit jaar seismisch onderzoek laten doen naar het geothermisch potentieel van de ondergrond in de metropoolregio Amsterdam, Haarlem en Alkmaar. De provincie heeft daar €2,5 miljoen voor klaar liggen. Uiteindelijk moet dat leiden tot een proefboring in 2019.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties