VVD stelt Kamervragen over wegvallen subsidie DaglichtKas

De Kamerleden Arne Weverling en Dilan Yeşilgöz-Zegerius (beiden VVD) hebben schriftelijke vragen gesteld over het wegvallen van SDE-subsidie voor de Daglichtkas. De politici willen van de ministers van EZI en LNV weten welke gevolgen dit heeft voor de energietransitie in de glastuinbouw. Volgens het tweetal heeft deze innovatieve kas van kassenbouwer Technokas een potentieel van enkele honderden hectares in de sierteelt, waarmee bedrijven 50 tot 100% energie kunnen besparen.

Ter Laak Orchids in Wateringen, die in 2018 een Daglichtkas van 5 ha heeft gebouwd, heeft  hier nog wel SDE+ subsidie op gekregen. „Dat is echt wel nodig om de kas rendabel te krijgen”, vindt teler Eduard ter Laak. Zelf verwacht hij 50% energie te gaan besparen. Dit is niet maximale besparing omdat de phalaenopsisteelt erg energie-intensief is.

Een bijzonder detail is dat Ter Laak winnaar is van de EZK Energy Award, die 31 januari 2019 werd uitgereikt door EZK; dus door hetzelfde ministerie dat de subsidie heeft stopgezet.

Inmiddels hebben twee potentiële kopers van de Daglichtkas zich teruggetrokken. Hans van Tilborgh, directeur van Technokas, begrijpt de beslissing van de ministeries niet om de SDE-subsidie voor deze kas te schrappen. „De redenen zijn mij nooit duidelijk geworden. Deze beslissing is geheel buiten de glastuinbouwsector om genomen, terwijl dat normaal altijd in overleg met de sector gebeurt. Het is zo jammer. We hebben tien jaar ontwikkeling gestoken in deze kas en dat wordt nu gewoon afgebroken. Ik hoop dat de minister door deze Kamervragen er opnieuw naar kijkt en een positieve beslissing neemt voor de Daglichtkas.”

Halverwege 2018 werden de eerste planten handmatig in de nieuwe Daglichtkas van Ter Laak gereden. Rond Valentijn 2019 worden de eerste bloeiende planten geraapt.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties