Wageningen UR Glastuinbouw gaat een meetprotocol ontwikkelen voor lichttransmissie door natte kasdekmaterialen. Nieuwe soorten glas, zoals AR-gecoat en diffuus glas, krijgen andere optische eigenschappen door condens of regen. Omdat een kasdek vaak nat is, vooral in de winter wanneer licht de beperkende groeifactor is, is het belangrijk de lichttransmissie te weten onder natte omstandigheden.
Zo wordt de transmissie vaak lager bij druppelvorming op vlakglas of op hydrofobe materialen, maar wordt deze vaak hoger bij materialen met een oppervlaktestructuur of met een hydrofiele coating. Ook de haze-factor van diffuse materialen wordt vaak beïnvloed door condens.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat het meten van de transmissie van natte materialen ingewikkeld en tijdrovend is. Het nieuwe standaard meetprotocol moet ’snelle’ metingen van diverse materialen mogelijk maken, aldus onderzoeker Gert-Jan Swinkels. Volgens hem heeft de tuinbouwsector in diverse bijeenkomsten aangegeven dat zij dit als belangrijke kennis ziet.
Het project wordt gefinancierd door de Kas als Energiebron.