Hortipoint Waarom groenteteler René Tielemans zijn bedrijfsleider aandeelhouder maakte

Waarom groenteteler René Tielemans zijn bedrijfsleider aandeelhouder maakte

0

Waarom moeten je kinderen per definitie je bedrijf overnemen? Kan een ’vreemde’ geen opvolger worden? Komkommer- en tomatenteler René Tielemans (47) uit het Noord-Brabantse Boekel vindt dat dat laatste een goede oplossing kan zijn voor tuinders die geen opvolger hebben. Eén van zijn bedrijfsleiders is om die reden sinds vorig jaar medeaandeelhouder geworden.

Op www.onderneming2026.nl vertelt de groenteteler uitgebreid hoe hij tot deze keuze is gekomen. Heel bewust heeft hij zijn kwekerij in de afgelopen jaren zodanig georganiseerd dat het bedrijf onafhankelijk van hem kan draaien. Twee bedrijfsleiders zijn verantwoordelijk voor de afzonderlijke locaties, daarnaast is er per locatie een teeltverantwoordelijke.

Groenteteler René Tielemans. Foto: Onderneming2026.nl

Tielemans zelf hoeft zich door deze organisatie-opzet nog nauwelijks bezig te houden met operationele zaken. Hij focust zich op de strategie van het bedrijf en het uitstippelen van de koers naar de toekomst. „De kwekerij is daardoor eenvoudiger over te dragen dan een bedrijf dat volledig aan de ondernemer hangt.”

Dat één van zijn bedrijfsleiders sinds vorig jaar medeaandeelhouder is geworden, noemt Tielemans een logische stap. „Hij runde één van beide bedrijfslocaties al sinds 2015 volledig zelfstandig. En waarom zou alles per se van mij moeten zijn? Die behoefte heb ik niet zo. Sterker nog, ik zou het toejuichen wanneer ook op de andere locatie iemand op zou staan die aandelen in het bedrijf wil nemen.”

Bestaansrecht
Om bestaansrecht te houden, moet je volgens Tielemans je onderneming centraal stellen en jezelf ‘misbaar’ maken. „Desondanks vind ik niet dat iedere ondernemer deze weg dan maar moet inslaan. Sommige telers zijn het gelukkigst als ze in de kas bezig kunnen zijn en alles in eigen hand kunnen houden. Dat is ook prima, maar de consequentie is wel dat het lastig zal zijn om het bedrijf in de toekomst over te dragen”, aldus de Boekelse teler op www.onderneming .2026.nl.

Tielemans nam in 2001 de kwekerij van zijn vader over, een 1 ha tellend verouderd bedrijf. In de jaren daarna vernieuwde hij het bedrijf, waarbij het areaal groeide naar 6 ha. In 2014 verdubbelde dat naar 12 ha door de aankoop van een nabijgelegen kwekerij.

Reageer op dit artikel

avatar