Waarom overheden €7,05 miljoen in Westlandse glastuinbouw steken

De provincie Zuid-Holland en de gemeente Westland trekken samen €7,05 miljoen uit voor de herstructurering en modernisering van de Westlandse glastuinbouw, zo maakten de overheden vandaag officieel bekend. Zuid-Holland stelt €3,8 miljoen beschikbaar, Westland €3,25 miljoen. Maar waar is dat geld precies voor bedoeld?

 

Wat houdt de term modernisering van de glastuinbouw in?
Modernisering betekent in dit verband dat glastuinbouwbedrijven kunnen uitbreiden, verduurzamen en innoveren zodat zij hun concurrentiepositie kunnen behouden en versterken.

Wat staat modernisering van de Westlandse glastuinbouw in de weg?
Woningen. In totaal bevinden zich zo’n 4.000 bedrijfs- en burgerwoningen in het glastuinbouwgebied van Westland. Dat is 9% van het totale aantal woningen in de gemeente. Van dat totaal zijn er circa 700 woningen die de modernisering van de glastuinbouw in de weg staan. Nog eens 550 woningen staan mogelijk in de weg, zo blijkt uit het vorig jaar verschenen ‘Werkboek Westland: moderniseren en kansen grijpen’ van de Coalitie HOT. Gemiddeld genomen staat per 2,2 ha productieareaal één woning in de weg.

Wat willen provincie en gemeente daaraan doen?
In de komende vier jaar willen gemeente en provincie via een speciale regeling tot sloop van zo’n 90 in de weg liggende woningen te komen. Dat moet leiden tot ruimte voor 200 ha modern productieareaal.

Hoe ziet die regeling eruit?
Vanaf 1 februari 2018 kunnen woningeigenaren in het glastuinbouwgebied een subsidieaanvraag doen voor de sloop van hun woning om bij te dragen aan de modernisering van de glastuinbouw. Wie de financiële bijdrage aanvraagt, moet samenwerken (door verkoop van grond) met een glastuinbouwbedrijf dat wil uitbreiden op de plek van de woning.

Hebben bepaalde gebieden voorrang bij deze aanpak?
Ja. Gemeente en provincie zetten vooral in op gebieden waar mogelijkheden zijn voor een energietransitie.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties