Warmtebedrijf Westland: netbeheerders vormen kartel

Warmtebedrijf Westland (WBW) beschuldigt netbeheerders Alliander en Stedin van kartelvorming. Het warmtebedrijf werkte samen met onder meer Alliander aan de voorbereidingen van een warmtenetwerk voor de glastuinbouw in Zuid-Holland. Via dat netwerk zouden restwarmte en CO2 worden geleverd vanuit de haven van Rotterdam. Daarover hebben de partijen een intentieovereenkomst getekend. Halverwege 2018 heeft Alliander zich echter teruggetrokken uit het project, met als reden dat het geen heil zag in een verdere samenwerking. Volgens de netbeheerder wilde WBW dat Alliander de infrastructuur voor een ’buitensporig bedrag’ zou overnemen.

Volgens WBW is er echter iets anders aan de hand: Alliander zou afspraken hebben gemaakt met Stedin om niet te concurreren in elkaars beheersgebied. Dit zou zijn afgesproken tijdens een netbeheerdersoverleg in 2018. Hiervoor is onder meer Annemarie Jorritsma, voorzitter van de RvC van Alliander, opgeroepen als getuige. Volgens Jorritsma is er echter geen sprake van marktverdeling, aangezien de markt nog niet bestaat.

Warmtebedrijf Westland eist nu dat Alliander terugkeert in de samenwerking, of anders een schadevergoeding betaalt. Het bedrijf heeft inmiddels enkele tientallen tuinders gecontracteerd. Volgens directeur Gerard Hofman kan het project door het afhaken van Alliander enkele maanden vertraging oplopen. In dat geval kan pas in 2023 gefaseerd worden begonnen met de aanleg van het netwerk.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties