Warmtecoöperatie Zuidplaspolder zoekt meerdere warmteaanbieders

De vorig jaar opgerichte Warmtecoöperatie Zuidplaspolder is in gesprek met Warmtebedrijf Rotterdam en Warmtealliantie Zuid-Holland over aantak op het tracé van de 43 km lange pijpleiding die vanuit de Rotterdamse haven naar de Heinekenbrouwerij in Zoeterwoude en vandaaruit naar Leiden moet komen te lopen. „Daarnaast oriënteert de coöperatie zich op mogelijke andere aanbieders van CO2-vrije warmte”, zegt voorzitter Hans Koolhaas desgevraagd.

Lees meer over warmtenetwerken in Vakblad voor de Bloemisterij nummer 47.

Foto: Shutterstock

De Warmtealliantie Zuid-Holland werd eerder dit jaar in het leven geroepen door Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie, provincie Zuid-Holland, Eneco en Warmtebedrijf Rotterdam. Het consortium wil tot bundeling komen van bestaande en nieuwe leidingen tot één open hoofdtransportnet en een onafhankelijk netbeheer, waaraan iedere warmteaanbieder kan leveren.

„Wij maken ons echter wel wat zorgen over het tempo van de gesprekken. „In het regeerakkoord staat dat bedrijven in de Rotterdamse haven hun gebruik van fossiele brandstoffen en reststoffen beter moeten uitnutten, maar een wettelijke verplichting ontbreekt. Wat we zien, is dat er diverse vooronderzoeken lopen om tot uitkoppeling van restwarmte te komen, maar we bespeuren nog geen echte beweging. Iedereen lijkt met de kaarten voor de borst te zitten kijken wat er op hun pot komt. Die situatie moet doorbroken worden.”

Geothermie en biomassa
Intussen oriënteert de warmtecoöperatie zich daarom ook op andere aanbieders van warmte. „Voor de marktwerking is het beter meerdere aanbieders te hebben en onderdeel te zijn van een groter warmtesysteem. Zo zijn er mogelijkheden om met Wayland Energy samen te werken als het gaat om geothermie. Andere optie is het Waddinxveense groenrecyclingsbedrijf Wagro dat bouwt aan een biomassacentrale en waarmee we al een intentieovereenkomst hebben voor samenwerking. We inventariseren nu of er nog meer zijn.”

De Warmtecoöperatie Zuidplaspolder telt 31 leden die bij elkaar goed zijn voor 212 ha glas. De leden komen op dinsdag 12 december bijeen om de plannen voor 2018 verder te bespreken.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties