Wat als alle ‘have nots’ zich tegen de ‘have’s’ keren?

Je zal vandaag de dag maar fabrikant van hesjes zijn. Dat is vast winstgevender dan tuinder of handelaar zijn. Het enige probleem is welke kleuren je in voorraad moet nemen.

Laten we eens kijken naar de voorbereiding van de komende Statenverkiezingen.

Hebben we wel voldoende kleuren beschikbaar gezien de versplintering van het aantal deelnemende partijen? En leidt de verdeling van de kleuren misschien ook nog tot vechtpartijen?

Het begint al bij de kleur groen. GroenLinks en CDA en dan maar met lichtgroen en donkergroen werken. Rood is ook problematisch. PVDA en SP maar dat lossen we op met de roos en de tomaat. Bruin lijkt mij iets voor de Partij met de Dieren en Paarden, maar zou ook de club van Thierry Baudet niet misstaan. De VVD zou natuurlijk voor blauw moeten gaan, want die geven altijd een zee van liberale ruimte als het uitkomt
50Plus wordt zeker een grijs hesje en D66 moeten we maar een gemengde kleur aanmeten. Zwart bewaren we dan tenslotte voor de tegenstanders van Zwarte Piet.

Middels hesjes wordt op dit moment internationaal uiting gegeven aan maatschappelijke onvrede. De gele hesjes in Frankrijk gericht op onder andere de verhoging van accijnzen voor brandstoffen en de stijgende kosten van levensonderhoud. De groene hesjes van de jeugd in België voor het versnellen van klimaatmaatregelen. En binnenkort natuurlijk de grijze hesjes in Nederland  van de pensionado’s tegen het korten van de pensioenen of de blauwe hesjes  van de tegenstanders van het kinderpardon.

In Elsevier stond een mooi overzicht van zeven punten die onder de huidige maatschappelijke onvrede, de sluimerende onrust over de negatieve gevolgen van de globalisering, de afkeer van de politieke en bedrijfselite, het gedoe over de klimaatakkoorden, de stijgende energieprijzen en de migratievraagstukken liggen.

Ik refereer nog even aan deze punten waar het om draait bij de straatprotesten: stem, steun, en macht geven aan het volk, krachtige maar wel vredige opstand, het terugdringen van groeiende verschillen tussen bevolkingsgroepen, betaalbaar, toegankelijk en inkomensafhankelijke zorg en onderwijs, zorg, onderwijs, energie, openbaar vervoer en wonen zonder winstoogmerk, aanklagen van verantwoordelijken voor beurs-, bank- en vastgoedcrisis en het doorbreken van het huidige politieke bancaire systeem.

En u mag daar zelf nog wel een aantal explosieve punten aan toevoegen: Trump, immigratie, shutdown, nepnieuws, MeToo, EU- integratie, brexit, 26 miljardairs met een vermogen gelijk aan miljarden medeburgers enz.

Op het World Economic Forum in Davos heeft men zich gerealiseerd dat als alle ‘have nots’ zich tegen de ‘have’s’ keren en alle kleuren hesjes zich verenigen tot gele hesjes dat we dan een rumoerige tijd tegemoet kunnen zien.

Alweer genoeg stof voor een International Floriculture Forum 2019!

Herman de Boon,

Bestuurder en commissaris

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties