’Waterstof is de missing link in het energielandschap’

    De glastuinbouw is hard op zoek naar alternatieve warmtebronnen, zoals aardwarmte, restwarmte en binnenkort wellicht ook warmte uit oppervlaktewater. Deze vormen van energie zijn vooral inzetbaar als basislast. Dan blijven de pieken in de winter over. Daar kan een rol liggen voor waterstof, een energiedrager die op dit moment volop in de schijnwerpers staat. ’Waterstof is de missing link in het energielandschap.’

    Jules Verne voorspelde het al in 1874: waterstof gaat kolen verdringen als brandstof. Het heeft een tijd geduurd, maar over tien jaar zou het wel eens werkelijkheid kunnen worden. Overal in de wereld staan initiatieven rond waterstof op stapel. De EU-landen hebben eind vorig jaar het ’Hydrogen Initiative’ ondertekend, waarmee ze bevestigen dat waterstof een sleutelrol krijgt in een duurzaam energiesysteem. De Olympische Spelen van 2020 in Tokyo gaan draaien op waterstof. Dit gaat tal van innovaties opleveren en is een van de eerste opstappen naar een wereldwijde waterstofeconomie. In Nederland is onlangs een pilot gestart waarbij een woonwijk in Rozenburg verwarmd gaat worden met waterstof. Het gaat nog altijd om relatief kleine hoeveelheden, maar vanaf 2030 moet de productie grootschalig op gang komen.

    Pieken invullen

    Ook in de glastuinbouw kan waterstof een rol gaan spelen. Niet als kant-en-klare vervanging van aardgas, want daarvoor is het te duur. Bij de invulling van de warmtevraag kijkt de tuinbouw eerst naar aardwarmte, restwarmte en straks mogelijk ook naar warmte uit oppervlaktewater. Voor de piekvraag zijn deze oplossingen echter te duur. „Dan komen bio-olie en groen gas in beeld”, denkt Jeroen Larrivee, consultant bij BlueTerra. „En waterstof. Bio-olie en groen gas zullen namelijk niet in grote volumes beschikbaar zijn.”

    Voor de invulling van pieken bestaan meer mogelijkheden, maar die hebben allemaal hun nadelen. Power to Heat is bijvoorbeeld alleen mogelijk als het elektriciteitsnetwerk sterk wordt uitgebreid.
    Bovendien is het geen seizoensopslag. Voor batterijen geldt hetzelfde. Deze kunnen elektriciteit prima een paar dagen opslaan, maar om een seizoen te overbruggen is enorm veel capaciteit nodig. Dat zou te duur worden.
    Waterstof daarentegen is in grote hoeveelheden op te slaan in zoutkoepels en mogelijk ook in lege gasvelden. Bovendien ligt er al een goede infrastructuur voor gas in Nederland. En om een verwarmingsketel op waterstof te laten draaien zijn geen grote aanpassingen nodig. Wel wordt het een uitdaging om hele gebieden in één keer om te schakelen. Vraag en aanbod moeten hand in hand worden ontwikkeld.

    Dit artikel verder lezen?

    Uw voordelen

    • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
    • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties