Collectieve afvalwaterzuivering krijgt tot 2021 de tijd

Glastuinbouwbedrijven die hun afvalwater collectief willen zuiveren krijgen tot 2021 de tijd om dat te realiseren. Individuele bedrijven worden per 1 januari 2018 al verplicht om hun afvalwater voor 95% te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Dat is dinsdag op hoofdlijnen overeengekomen in een bestuurlijk overleg tussen onder meer LTO Glaskracht, Nefyto, het ministerie van Economische Zaken en het Ctbg.

De bedrijven die afvalwater collectief willen zuiveren krijgen dus drie jaar extra. Wel moeten ze in 2016 een uitgewerkt plan presenteren bij hun waterschap, en in 2017 een businessmodel. Het waterschap geeft dan al dan niet goedkeuring voor de plannen.
„We verwachten dat een collectieve oplossing goedkoper is dan individueel”, zegt Jean Aerts, bestuurder bij LTO Glaskracht. „Dat is een keuze die ondernemers zelf kunnen maken.”

De exacte invulling van de overeenkomsten uit het bestuurlijk overleg moeten nog worden uitgewerkt. Het is bijvoorbeeld nog niet bekend aan welke eisen de huidige uitzonderingen in de milieuwetgeving (bedrijven tot 2500 m2, bedrijven met minder dan 25 kg N-emissie per ha en bedrijven met veel last van kwel/inzijging) moeten gaan voldoen. Dit zal binnenkort bekend worden.

Ook moeten er nog protocollen worden ontwikkeld om de emissiereductie te meten. Deze meetprotocollen moeten er voor het einde van het jaar zijn.
De benodigde technieken zijn ook nog niet praktijkrijp. Om 95% zuivering te bereiken is een combinatie van technieken nodig, waaronder een actief koolfilter. Het gebruik van dit filter in de glastuinbouw loopt echter nog tegen enkele problemen aan.

Voor de tuinbouwsector is het voordeel dat de middelvoorschriften veranderen in doelvoorschriften. Bij de herbeoordeling komen er geen middelvoorschriften meer op het etiket te staan. „De milieuruimte bepaalt in de toekomst het aantal toepassingen van een middel”, zegt Aerts. „Hoe beter men zuivert, des te minder beperkingen er worden gesteld aan het gebruik.”