‘We hebben geen reden tot klagen’

  Het is -8 °C en het heeft 5 cm gesneeuwd en de wereld ziet er wit uit. Clen is naar buiten om met de sneeuwblazer de meeste sneeuw aan de kant te schuiven. Ik maak met de handschuif het pad naar de voordeur vrij. Wanneer het klaar is kijken we naar het landschap om ons heen. Het lijkt wel een skigebied. Ook al is het meer dan 10 jaar geleden dat we geskied hebben, het brengt mooie herinneringen terug.

  We hebben tot nu toe een milde winter met veel bewolking en weinig zonnige dagen. Wanneer we ‘s morgens in de kas komen is er altijd een goede temperatuur en RV. Een heteluchtkachel is door storing tijdelijk uitgevallen. Maar met de onderverwarming is er overal voldoende warmte bij de potten. Het AC folie houdt de warmte goed vast. De planten groeien onverstoorbaar door. We zijn nu volop aan het behandelen voor bloei voor Moederdag en het tuincentrumseizoen, met de piek in mei en juni.

  Strenge lockdown

  De productie van bloemen en planten hoort in Canada bij de essentiële bedrijven. Ondanks de State-of-Emergency kunnen we gewoon doorgaan met de productie en verkoop. In januari leveren we veel bromelia’s af. Na Kerst, voor Valentijn en Chinese nieuwjaar is er extra vraag. Daar spelen we met seizoensaanbod altijd op in. In eerste instantie leverde dit ruimtelijke leegloop op. Door ervaring kunnen we dit nu beter invullen.

  De verkoop in Ontario is door de strenge lockdown op een lager pitje gekomen. De export naar de VS pakt dat goed op. Op zaterdag komen twee scholieren helpen met het werk in de kas. We houden netjes afstand en praten over hun studie tijdens de pauze. Voor hen is dit werk een welkome afwisseling van thuis studeren en niet sporten.

  De maatregelen voor reizen vanuit het buitenland en tussen provincies worden verder aangescherpt. quarantaine maatregelen van 14 dagen zijn van kracht. Boete voor niet naleven is $750.000. De vaccinaties (0.46%) lopen net als in Nederland vertraging op.

  Zonder vergunning

  We hebben het afgelopen jaar een nieuw stuk land van 20 ha gekocht, 10 km hier vandaan. Daar loopt een gekanaliseerde beek doorheen. Afgelopen maand stond in het kanaal het waterpeil plots aanmerkelijk hoger. Het land draineerde niet meer en plassen bleven staan. We vroegen de gemeente wat er aan de hand was. Maar door de kerstvakantie duurde het even voor er een antwoord kwam.

  Uiteindelijk gingen we zelf op onderzoek uit en vonden we dat een bever een dam had gebouwd een stukje verderop in het kanaal. Bevers komen hier van oorsprong voor. Hun dam is zonder vergunning gebouwd en zal verwijderd worden. Dan kan het bron- en regenwater weer op natuurlijk manier afgevoerd worden.

  We zijn blij dat we ons leven redelijk gewoon kunnen voortzetten, zijn gezond, kunnen ons lekker bezighouden, hebben af en toe digitaal contact met familie en vrienden, gaan wandelen op ons land. Er is vooral geen reden tot klagen en we voelen weinig noodzaak om aan welke discussie dan ook mee te doen. We prijzen ons gelukkig en genieten daarvan.

  Angelle van Kleef,

  Potplantenteler in Ontario, Canada

  Lees hier meer columns van Angelle

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties