We moeten die klok overeind houden!

‘Kwekers die hun planten klokken zijn gewoon niet slim! Je moet zorgen dat je aan het begin van het jaar al zoveel mogelijk handel verkocht hebt. Je gaat daarmee toch niet wachten tot ze goed zijn? Dan ben je gewoon te laat!’

Het is alweer een jaar of vijf geleden dat een grote plantenkweker mij dit toevertrouwde. Ik dacht toen nog, jij hebt gemakkelijk praten met je verkoopteam op de tuin. Dat lukt een tuinder met twee hectare groene planten niet. Maar goed, er zit natuurlijk wel wat in. En als het voor een prijs is die je aanstaat, wat let je?

Ik heb daarna nog menig plantenkweker gesproken die wél zijn producten voor de klok zette. Het is niet alleen maar kommer en kwel op de plantenklok, er zijn genoeg tevreden aanvoerders. Maar laten zij nu juist als onruststokers worden gezien…

Ik snap ze wel. Die weerstand tegen het beeldveilen (en de angst voor wat daarna komt!), als snijbloementeler heb ik het allemaal al een keer meegemaakt. Deze column is menigmaal gebruikt om het beeldveilen te stoppen dan wel af te remmen. Zonder succes. Ook wij zijn uiteindelijk foto’s gaan meesturen. Onze karren komen niet meer voor de klok langs. Is dat een nadeel gebleken? Ik heb er niks van gemerkt.

Betekent dit dat ik de plantenkwekers die nu een front vormen ongelijk geef? Ja en nee. Ja, wat hun angst betreft voor wat dit zou betekenen voor de handel in planten. Die blijft gewoon doorgaan, of het nu digitaal is of analoog. Kopers snappen heel goed waar ze de beste planten vandaan moeten halen. En dat er op maandag een rijper bloemetje in zit bij Paul Barendse weten ze ook wel. Nee, voor wat betreft foto’s. Die zeggen wel iets over rijpheid en kleur, maar helemaal niks over kwaliteit. Een goede koper zal de bloemen en planten toch echt regelmatig in zijn handen willen houden.

Dus collega’s, doe niet te moeilijk over beeldveilen. Als ze een foto willen, laat gaan! We moeten die klok overeind houden. Dat is veel belangrijker. Soms moet je een slag verliezen om de oorlog te winnen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties