Nieuwe technologieën snel implementeren in de kas

‘We moeten bereid zijn om nieuwe technologieën op korte termijn in de bedrijfsvoering te implementeren, anders raken we onherstelbaar achter op de omringende landen en opkomende economieën.’

Dat was de boodschap van Bob Ursem, hoofd van de Botanische Tuin TU Delft, op het Future Trends & Innovations in Horticulture Technology afgelopen dinsdag in het World Horti Centre. Opschaling en samenwerking zijn volgens hem noodzakelijk zijn als BV Nederland zijn voorsprong wil behouden. ’Nederland is te klein om elkaar kapot te concurreren.’

Zelf liet Ursem een aantal voorbeelden zien van zijn uitvindingen die hun oorsprong hebben in de natuur. Zo is hydrocultuur mogelijk in grote bellen op de zeebodem. De constante temperatuur, de grote hoeveelheid CO2 en de afwezigheid van plagen maakt deze toekomstige techniek interessant voor plantenteelt in Arabische landen. Ook kunnen de eigenschappen van planten een rol spelen bij het voorkomen van betonrot of een inspiratie zijn voor technologische ontwerpen. Zo is het via EHDA elektrospray technologie mogelijk om anti-tumor middelen en anti-oxidanten te winnen uit planten.

De ontwikkelingen in Greenhouse Technology laten een sterke groeicurve zien. Door middel van een roadmap met vijf innovatielijnen zorgt stichting Hortivation voor focus op de innovatieagenda. Digitalisering, robotisering, klimatisering, optimaliseren van teeltsystemen en innovatieve kasconstructies vormen de weg naar innovatieve geïntegreerde teeltsystemen voor flowers en food.  „De wereld vraagt, maar wacht niet!”, waarschuwde Harm Maters, voorzitter van de koepel PPS en tevens een van de gastheren van het event. „Dat betekent dat de tuinbouwagenda aanscherping behoeft voor zowel de internationale als de nationale tuinbouwmarkt en meer gericht moet worden op valorisatie van kennis door het bedrijfsleven”.

Diverse concrete innovatieprojecten stonden dan ook op de agenda van het event, zoals SIOM, data driven integrated growing systems, CASTA greenhouse structural design & GPS. De bezoekers van het Future Trends & Innovations in Horticulture Technology werden ook geprikkeld met innovatieprojecten waarbij de tijdslijn tot implementatie tussen de 5 en 10 jaar zal zijn, zoals phenotyping, precisietuinbouw en printbare electronica in de tuinbouw en vertical farming. Ook werden zij geïnspireerd en uitgedaagd om deel te nemen aan deze innovatieprojecten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties