Hortipoint LVG Plants: ‘We zien veel kansen in Zuid-Afrika’

LVG Plants: ‘We zien veel kansen in Zuid-Afrika’

0

Een van de genomineerden voor de International Grower of The Year awards van AIPH is LVG Plants. De potplantenkwekerij wordt gerund door de broers Ivo-Jan, Geert en Bart van Geest in Zuid-Afrika, wellicht niet het makkelijkste land om te ondernemen op dit moment. De broers zijn echter optimistisch. Geert: „We zien de toekomst van ons bedrijf positief in. We zien veel kansen in Zuid-Afrika, zeker als het land op een goede manier bestuurd wordt.”

„Het is een hele eer”, zegt algemeen directeur Geert van Geest als hem gevraagd wordt wat hij van de nominatie voor LVG Plants voor de IGOTY Awards vindt. „Het is leuk, vooral voor mijn vader Lourens. Als je bedenkt dat hij in 1983 vanaf het Bruine Laantje in Naaldwijk emigreerde naar Zuid-Afrika, 10.000 km verderop en daar een succesvol bedrijf heeft opgebouwd. Maar het is voor de hele familie leuk, want we hebben er al die jaren met zijn allen hard aan getrokken. Ik vind het dan ook geweldig om naast bedrijven als Anthura en Dalat Hasfarm te staan. Zeker ook als je ziet wat we de laatste jaren hebben meegemaakt. Het is de laatste jaren best wel ‘challenging’ geweest. Om dan toch internationaal gezien te worden….”

Diep sortiment

LVG Plants is een potplantenkwekerij in Krugersdorp van 11 ha groot. Er worden 20 verschillende soorten worden geteeld. Hoofdgroepen zijn bloeiende planten, groene planten, bonsai en phalaenopsis. Het diepe sortiment brengt qua teelt de nodige uitdagingen mee, weet Geert. Overal staat een vak van 2.500m2 tot 3.000m2 van en dat maakt dat er gemiddeld moet worden en er niet altijd de gewenste topkwaliteit wordt gerealiseerd.  En soms zitten teelt die elkaar opvolgen elkaar in de weg. Aan de andere kant zorgt de diversificatie voor risicospreiding.

Een diep sortiment is nodig, omdat de Zuid-Afrikaanse markt maar klein is. Van de 50 miljoen inwoners kopen er 2,5 miljoen planten, vertelt Geert. „Mensen gaan niet naar de winkel om planten te kopen. In huizen zie je ook heel weinig planten. Daarom moeten planten heel goed gepresenteerd worden in het schap, zodat mensen zeggen: wow die wil ik meenemen!

Lees hier een uitgebreid artikel over LVG Plants in het digitale magazine van de Bloemisterij.

De uitreiking van de IGOTY awards vindt komende dinsdag op IPM Essen plaats.

Reageer op dit artikel

avatar