‘We zijn als ledenraad geen club van ja-knikkers’

Ledenraadslid Arnoud van de Knaap uitte gisteravond (donderdag 20 mei) op de extra vergadering van de ledenraad van Royal FloraHolland openlijk kritiek op het functioneren van de directie en RvC. „Deze hele petitie was niet nodig geweest, als directie en RvC de signalen vroegtijdig had opgepakt. We moeten hier lering uit trekken. Indirect moet deze petitie ervoor zorgen dat de ledenraad beter in zijn kracht komt. We zijn als ledenraad geen club van ja-knikkers.”

Van de Knaap, kweker van vaste planten en perkgoed in De Kwakel deed zijn uitspraken op de extra ledenraadsvergadering. De extra ledenraadsvergadering is gevolg van de noodrempetitie die FloriNEE indiende.  Alle leden van de veiling konden met elkaar in gesprek. Zo’n 230 leden namen deel aan de vergadering. De initiatiefnemers van FloriNEE zagen af van aanwezigheid in de studio. Zij hadden graag gezien dat Robin Jongkind van Fresh Portal als gevolmachtigde van RM Plants mee deed aan de discussie. Dit vanwege zijn kennis van Floriday. De voorzitter van de ledenraad honoreerde deze voorwaarde niet.

Onvoldoende geluisterd

In de vergadering keken leden terug op de eerste twee jaar van de ledenraad. Tijdens de vergadering gaf de ledenraad een toelichting op de invulling van zijn adviesrol en spraken leden over de uitvoering van de strategie. Ook stond digitale milieuregistratie en -certificering op de agenda. De aanleiding voor de petitie waren vooral de problemen rond de functionaliteiten van Floriday en een niet-haalbare deadline.

Ledenraadslid Arnoud van der Knaap, foto Royal FloraHolland.

De discussie bevestigde dat leden vinden dat de directie en Raad van Commissarissen (RvC) onvoldoende naar de signalen van kwekers en kopers hebben geluisterd. Voor Floriday ligt inmiddels een nieuwe aanpak klaar. Over digitale milieuregistratie en -certificering buigt de ledenraad zich nog.

Ledenraadslid Arnoud van de Knaap uitte openlijk kritiek op het functioneren van de directie en RvC. „Deze hele petitie was niet nodig geweest, als directie en RvC de signalen vroegtijdig had opgepakt. We moeten hier lering uit trekken. Indirect moet deze petitie ervoor zorgen dat de ledenraad beter in zijn kracht komt. We zijn als ledenraad geen club van ja-knikkers.”

Niet zonder slag of stoot

Marcel van Tol, voorzitter van de Ledenraad. „We hebben vanavond met z’n allen een goed gesprek gevoerd, als kwekers onder elkaar. Je ziet dat de betrokkenheid groot is. Onze eigen ondernemingen zijn heel verschillend en ons gezamenlijk bedrijf is volop aan het veranderen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Wat is de juiste aanpak om alle verschillende kwekers zo goed mogelijk vooruit te helpen? Wat mij betreft moeten we het tempo erin houden en tegelijkertijd zorgen dat iedereen mee kan doen. Daar ligt de grote uitdaging.”

Tijdens de formele ledenraadsvergadering van 1 juli bespreekt de ledenraad alle input die de afgelopen maanden is opgehaald en neemt een besluit. De ledenraad heeft een adviserende rol. Ze zou bijvoorbeeld kunnen adviseren om audits te laten uitvoeren op de verplichte certificering, Floriday en de directie. Het is aan de directie om daar wat meer te doen of niet.

Richting RvC heeft de ledenraad meer mogelijkheden, omdat ze de leden van de RvC benoemt. De ledenraad kan de RvC op het matje roepen en adviseren om een stevig gesprek met de directie te voeren.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties