Paus: ’Grazie per i fiori’

Tijdens de Paasgroet op eerste Paasdag bedankte paus Franciscus weer voor de bloemen uit Nederland. Dit deed hij echter niet in het Nederlands, zoals zijn voorgangers 25 jaar hebben gedaan, maar in het Italiaans. Dit hoorden miljoenen mensen tijdens de viering van Pasen.

„De paus richt elk jaar een woord van dank aan de Nederlandse sierteeltsector, die ten tijde van de Paasviering voor de bloemen- en bomenpracht op het St. Pietersplein zorg draagt”, aldus Marc Eijsackers van Bloemenbureau Holland. „Dat de woorden nu in het Italiaans zijn uitgesproken, zal meer impact hebben op de Italiaanse consument. Dat is een extraatje.”

De bloemenhulde is uitgevoerd in opdracht van Bloemenbureau Holland en iBulb. Wat begon als een eenmalige bloemversiering in 1985 is uitgegroeid tot een traditie. De Nederlandse bloemen zijn in voornamelijk geel en wit en dat onderstreept de paasboodschap van licht en blijdschap.

Twee dagen lang hebben meer dan 25 arrangeurs en bloemisten doorgewerkt om de bloemen, planten en bomen te verwerken. De producten zijn gebruikt in tientallen arrangementen, aangelegde terrassen, rondom het altaar, op de trappen en het balkon.

Paasmis
De bloemen en planten uit Nederland vormen een vast onderdeel van de paasmis. In 1985 werd daarvoor de basis gelegd. De Nederlandse arrangeur Nic van der Voort, die in eigen land geregeld kerkelijke feesten in de bloemen zette, werd uitgenodigd om dat ook te doen in Rome tijdens de zaligverklaring van de Nederlandse priester Titus Brandsma.

Daar werd het idee geboren om dit ook eens tijdens de paasviering te doen. Er werden snel afspraken gemaakt om al tijdens het naderende paasfeest van 1986 acte de présence te kunnen geven. En dat lukte. Vanaf het eerste jaar heeft de Paus de Nederlandse delegatie op audiëntie ontvangen om zijn waardering en dank uit te spreken voor de bijdrage die zij leveren aan de paasmis.

Tot grote verrassing van de Nederlanders sprak paus Johannes Paulus II die waardering ook uit tijdens zijn paasgroet van 1989. ‘Bedankt voor die Blumen uit Holland’, werd een gevleugelde uitspraak in de Nederlandse taal.