Weer om tafel over 2 jaar verlopen cao

De onderhandelingen voor een nieuw CAO Glastuinbouw worden binnenkort hervat. De oude cao verliep begin 2020.De onderhandelingen voor een nieuw CAO Glastuinbouw worden binnenkort hervat. De oude cao verliep begin 2020. 

Na bijna een jaar stilte en bijna twee jaar zonder cao gaan bonden en werkgevers in de glastuinbouw weer om tafel. “We zijn bezig een datum te prikken”, zegt Ilse Lensink, hoofdonderhandelaar namens de werkgevers. 

De onderhandelingen stokten vorig jaar november, met een eindbod van de werkgevers. Op dat moment speelden nog de economische gevolgen van de coronacrisis voor een deel van de glastuinders. Ook de mogelijkheid van nadere sectorafspraken in aanvulling op de Wet Arbeidsmarkt in Balans werd steeds als een hete aardappel heen en weer geschoven.

Zonder cao ongelijk speelveld

Dat laatste is nog altijd een wens bij de bedrijven, zegt Lensink. Onder meer de hoge WW-premie voor seizoensarbeid is de sector steeds een doorn in het oog geweest. De impasse in de onderhandelingen is door de ondernemersgroep cao & arbeidsvoorwaarden ook gebruikt voor een fundamentele discussie over de vraag of een cao überhaupt nog gewenst is. Het antwoord daarop was ‘ja’.

Het antwoord daarop was ‘ja’.

“Zonder cao creëer je een ongelijk speelveld. Dus onze insteek voor deze nieuwe onderhandelingsronde is om te komen tot een cao.” Hoeveel ruimte er daarbij zal zijn voor loonstijgingen is net als vorig jaar onzeker. De economische gevolgen van de coronacrisis zijn ondertussen geëvolueerd tot een lange opsomming van kostenstijgingen door duurdere grondstoffen en omhoog geschoten energieprijzen.

guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wim72
Wim72
1 maand geleden

Grappig he,na de 2 beste jaren in de historie van de tuinbouw te draaien nu het kunnen afschuiven op het hoger worden van de energie prijzen.
En dat de werknemers er in de laatste 2 jaar in de kou te laten staan terwijl hun levensonderhoud steeds meer word is geen interesse.

AHM van der Burg
AHM van der Burg
1 maand geleden

Geheel mee eens Wim, er zijn zeer goede omzetten gedraaid in de afgelopen jaren. Ik en mijn collega’s voelen ons niet gewaardeerd te meer omdat alles steeds productiever moet, waardoor iedereen opgebrand raakt. Al twee jaar zonder cao, ze moeten zich schamen.
Hogere kosten horen bij het ondernemerschap.

Piet13
Piet13
24 dagen geleden

Als er zo geredeneerd wordt komt er nooit een verhoging. Er is altijd wel iets. Eerst corona, nu gasprijzen, straks….