Weerbaarder ras begint bij goede biotoets

Van de 15 sierteeltveredelaars die initieel interesse hadden, zijn er uiteindelijk 10 gestart met biotoetsen ontwikkelen via het Centrum voor Biotoetsen. De meeste veredelaars kijken vooralsnog de kat uit de boom. „Zij moeten gaan inzien dat de duurzame sierteelt op een hoger plan tillen ook voor hen van belang is en profijt biedt”, aldus hoogleraar plantenfysiologie Michel Haring.

De meeste urgentie bij het duurzaam telen van sierteelt­producten ligt in het ontwikkelen van resistente rassen en de daarvoor benodigde biotoetsen die de veredelingsbedrijven kunnen gebruiken in hun selectieproces. Dit is de belangrijkste conclusie van de position paper Next LevelSierteeltveredeling uit 2017.

De circa vijftig tot zestig Nederlandse sierteeltveredelaars, van klein tot groot, onderschrijven de urgentie. Alleen durft niet iedereen in te stappen, aldus Michel Haring, hoogleraar plantenfysiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Om stappen te maken in de ontwikkeling van robuuste rassen is in mei het Centrum voor Bio­toetsen van start gegaan.

Benieuwd naar de resultaten van het POP3-project? Lees het volledige artikel in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 40. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties