Warmtecontract: ’Weet goed waar je voor tekent’

Warmtebedrijf Westland biedt telers in het westen van Zuid-Holland een contract aan om zich aan te sluiten bij hun toekomstig warmtenetwerk. Is het verstandig voor telers om zich nu al vast te leggen? Want dan zijn ze beperkt in het onderhandelen met andere partijen die in de toekomst warmte aanbieden, misschien wel tegen betere voorwaarden.

In het Westland is de werving van klanten om restwarmte af te nemen begonnen. Sinds december heeft Warmtebedrijf Westland enkele tientallen individuele telers gecontracteerd, en dat aantal groeit. De intentie is om tuinbouw te voorzien van warmte, CO2 en gietwater uit de Rotterdamse haven. Volgens het contract mag er na ondertekening niet meer worden onderhandeld met andere toekomstige leveranciers van warmte. Zo’n andere leverancier is Energie Transitie Partners (ETP), een verbond van gemeente Westland, provincie Zuid-Holland, Capturam en HVC.

’Teken niet te snel’
„Eerst waren we enthousiast over Warmtebedrijf Westland, maar nu niet meer”, zegt Sjors de Bruijn, adviseur bij Nife Energieadvies. In het gebied waar tuinders werden benaderd is eenderde klant bij Nife. „We staan achter het idee van een warmtenetwerk in het Westland, maar dit belang is te groot om te worden getrokken door één private partij, met wellicht een investeerder achter zich die geen banden heeft met de glastuinbouw. Ik zie liever dat partijen hun krachten bundelen, zoals gebeurt in Warmtesysteem Westland van ETP.” Nife heeft zijn klanten geadviseerd om vooralsnog niet te tekenen.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties