Bloem en Blad Bloemen en planten Welke bloem is dit?

Welke bloem is dit?

0

’Een gemiste kans.’ Dat was dinsdag een veelgehoorde reactie van lisianthuskwekers op de vakbijeenkomst in Keukenhof. De lisianthusshow vormde samen met de tulpen de aftrap van het nieuwe Keukenhofseizoen. Terwijl bij de tulpen overal de namen stonden aangegeven, konden bezoekers vrijwel nergens zien dat het om lisianthus ging.

Ook cultivarnamen, die voor bloemisten interessant zouden kunnen zijn, ontbraken. En dat terwijl de lisianthustelers naarstig op zoek zijn naar meer bekendheid vanwege de sterk toegenomen aanvoer.

Tot vorig jaar maakte lisianthus deel uit van de zomerbloemenshow, maar inmiddels is het product zo volwassen geworden dat het nu een eigen show kreeg. Hiervoor waren 70 soorten bijeengebracht door dertien kwekers. „Bezoekers die foto’s maken en delen via social media zijn de beste promotie die je kunt wensen”, vertelde Keukenhof-directeur Bart Siemerink.

De keuze om geen namen bij de bloemen te zetten, was bewust gemaakt door de FPC. „We wilden een zo breed mogelijk sortiment laten zien”, vertelt voorzitter Marcel van der Lugt. „De namen waren daarbij minder van belang. De namen van de kwekers hebben we centraal erbij gezet op één bordje per tafel.”

Eigenlijk had bij elke soort de productnaam moeten staan, erkent Van der Lugt. „Volgend jaar zullen we dat zeker doen.” Voor de organisatie van Keukenhof is dat geen enkel probleem. „Het is: u vraagt, wij draaien”, zegt Henk de Mooij, manager parkbeheer. „Al wil men drie bordjes bij elke vaas, dan doen wij dat.”

Een jury onder leiding van bloemstyliste Tineke Geerlings wees de mooiste cultivars aan. Vier cultivars sprongen eruit: in de categorie enkelbloemigen de Corelli light pink, die overigens een dubbelbloemige bleek te zijn. Verder kregen de groene Rosanne green en de Celeb grape een hoge waardering. De overall winnaar was de dubbelbloemige Alissa Pink.

Allissa Pink, de mooiste lisianthus volgens bloemstyliste Tineke Geerlings

 

Reageer op dit artikel

avatar