Vakblad voor de Bloemisterij Energie Wellicht al in 2023 restwarmte Rotterdamse haven in kassen

Wellicht al in 2023 restwarmte Rotterdamse haven in kassen

0

Gasunie ontwikkelt de hoofdleiding voor restwarmte uit de Rotterdamse haven naar huizen en mogelijk kassen in Westland. Naar verwachting kan de eerste warmte vanaf 2023 bij de klant wordt geleverd. De overheid steunt het project nog dit jaar met €15 miljoen en trekt €75 miljoen uit voor de periode 2020-2030. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken.

Gasunie werkt aan de ontwikkeling van ‘Leiding door het Midden’. Dat is hoofdinfrastructuur voor warmte vanuit de haven van Rotterdam naar Den Haag, waarbij een aftakking komt bij Delft voor de warmtelevering aan de glastuinbouw. Daarnaast is de nieuwe Vondelingenplaat-leiding voorzien om de restwarmte vanuit verschillende bedrijven uit de haven te kunnen aanvoeren. Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie werken samen aan deze ontwikkeling.

250 megawatt

Leiding door het Midden krijgt een capaciteit van 250 megawatt en zal daarmee een deel van de warmtevraag in de regio Westland en de Haagse regio invullen. De haven van Rotterdam heeft ruimschoots voldoende aanbod van restwarmte, ook om een toekomstige groeiende warmtevraag te kunnen faciliteren. Ondertussen werkt de industrie aan een verduurzaming van de productieprocessen. Ook dan komt restwarmte vrij die duurzaam is en vervolgens weer ingezet kan worden. Omdat de warmte van de industrie altijd in voldoende mate beschikbaar blijft, zijn warmtenetten toekomstbestendig.

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar