‘Wie zou geen eenvoudigere administratie willen?’

Telefoon. ‘Mijn vader wil graag zijn mail ook op z’n mobiel lezen. Nu ben ik dat aan het installeren, maar weet u zijn wachtwoord?’ Zijn wachtwoord… ‘Dat wordt eventjes zoeken. Maar weet hij het zeker? Ik moest er best even aan wennen hoor, die mails de hele dag door.’ Ja, hij wist het zeker.

Ik zag een vraag in het Vakblad staan of de administratie van ‘mijn’ bedrijf niet eenvoudiger kan. Ja, wie zou dat niet willen? Kent u ze, tuinders die voor hun hobby ’s avonds achter hun bureau gaan zitten om de boekhouding bij te werken? Als dat toch eens mogelijk zou zijn, eenvoudiger. En dan het liefst zonder kwijtgeraakte facturen of afgeschreven bedragen die met geen mogelijkheid te herleiden zijn. Ik teken ervoor.

Misschien moet je dan wel terug naar vroeger. Toen gooide je het hele kwartaal in een doos en dat bracht je weg naar de boekhouder. Alsjeblieft en succes. Over eenvoudig gesproken! Maar dat is natuurlijk niet de realiteit, zeker bij ons niet. Mijn oudste broer werkt al 37 jaar lang nauwgezet de boekhouding bij. We zijn hem veel dank verschuldigd, dat begrijpt u. Wat zeg ik? Als hij er toen niet was geweest met zijn middenstandsdiploma dan hadden we nooit een bedrijf kunnen beginnen!

In al die jaren heeft hij ook de digitalisering van de administratie meegemaakt. Op gepaste afstand, dat wel. Werken met een pc kost hem, net als veel van zijn leeftijdsgenoten, veel energie. Maar de afgelopen jaren nam het toch een vlucht. eHerkenning maakte hij zich eigen. En nu staat de volgende stap te wachten. Exact online. Een programma waarbij je zelf de posten codeert waardoor je werk uit handen neemt van de accountant. Stiekem vraag ik mezelf weleens af of ze daar alleen nog maar advieswerk willen doen.

‘Mijn vader wil ook het e-mailadres voor de facturen op z’n telefoon. Kan dat? Lijkt hem wel makkelijk, vooral als hij op vakantie is. Staat er niet zoveel mail als hij terugkomt.’ Ik schud m’n hoofd. ‘Vakantie is om uit te rusten en los te komen hoor!’ Dat noemen ze eenvoudiger…

Kees van Egmond

Lees hier meer columns van Kees.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties