Wiebes wil EBN grote rol geven als investeerder in geothermie

Energie Beheer Nederland (EBN) moet gaan investeren in geothermieprojecten. Het staatsbedrijf kan kennis delen met de geothermiesector, maar ook financieel aan projecten bijdragen. Dit is een van de in oog springende maatregelen die minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil nemen om de ontwikkeling van geothermie de komende jaren te versnellen.

Tot nu toe investeerde EBN alleen in de opsporing, winning en opslag van gas en olie. Wiebes vindt dat EBN echter ook kennis moet delen met de geothermiesector door bijvoorbeeld een ‘kennis roadmap Geothermie’ op te stellen. Maar EBN moet van de minister ook geld in geothermie steken. En daarmee zou het staatsbedrijf invloed krijgen in aardwarmteprojecten doordat ze immers (mede-)eigenaar wordt.

Foto: Shutterstock

In een beleidsbrief Geothermie, die vorig jaar al was aangekondigd, informeert de minister de Tweede Kamer over tal van maatregelen die hij wil nemen om de geothermiesector op te schalen en veiliger en professioneler te maken. Zo wil Wiebes de Mijnbouwwet aanpassen en komt hij met tal van technische normen die hij aan de gebruikte boortechnieken en materialen wil stellen.

Financiële gezondheid operators
Daarnaast wil hij de vergunningeisen verzwaren om de financiële gezondheid van operators te waarborgen. Ook tijdens de exploitatie wil de minister bedrijven daarop blijven toetsen.

Meer hierover in Vakblad voor de Bloemisterij nummer 7 (verschijningsdatum: 16 februari).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties