Wifi

Sorry, wat is het wachtwoord voor de Wie Fie?

Sorry, wie bedoel je? Wifi is denk ik het enige woord dat als Engelstalig woord wordt uitgesproken op z’n Nederlands.We zien steeds meer Engels opduiken in onze taal maar wifi wordt nog steeds uitgesproken als Wie-Fie. Terwijl het toch echt een Engels woord is. Op zijn Hollands gezegd staat het gewoon voor draadloos internet. Iets wat niet meer weg te denken is uit onze zowel Nederlandse als Aziatische samenleving. Zonder wifi geen internet en zonder internet sta je stil, loop je binnen een half uur achter.

Azië loopt met straatlengtes voor op Nederland wat betreft het beschikbaar hebben van (gratis) wifi. Als je als restaurant, bar, winkel, instantie of wat dan ook geen gratis wifi hebt, kun je beter direct sluiten. Klanten zul je namelijk niet krijgen. Want Aziaten zijn altijd met hun telefoon bezig. Gezellig is anders, maar dat is een ander verhaal.

Wat moet een mens zonder wifi? Je moet tenslotte wel je WeChat (tegenhanger van WhatsApp en soort minifacebook) kunnen blijven checken en foto’s posten en de chatgroepen doorlopen. Openbare gelegenheden, campings of bungalowparken, al zou je die hier al hebben, zonder fatsoenlijk wifi gaat het hem echt niet worden hier. En kraskaartjes voor 60 minuten Hotspot Internet à € 4,99 zou hier een opstootje veroorzaken.

Maar laten we eerlijk zijn. We kunnen ook niet meer zonder wifi. Effe met de iPad de kas in om een klant bloemen en planten te laten zien. Je e-mail bijhouden terwijl je op het vliegveld zit of gewoon lekker relaxed wat muziek streamen. Best wel handig.

Onze wifi op het bedrijf is overigens wel gelimiteerd. Per apparaat wordt er toegang verleend, dit om te voorkomen dat tijdens de lunchpauze er ineens 300 medewerkers even gauw een filmpje downloaden. En valt internet of wifi een keertje uit, geen nood: op je telefoon schakel je gewoon over op mobiel internet en in je laptop plug je snel je 3G-stick in.

Kortom, je hoeft nooit meer iets te missen. Maar of je daar nu altijd blij van wordt…

Cok Harteveld, general manager Van den Berg Roses China