‘Wij zijn tot nu toe de dans ontsprongen’

We volgen de berichten over COVID-19 in Nederland. Sinds juli verbazen we ons over het feit dat MP Mark Rutte en het voltallige kabinet op vakantie gingen. Niemand die de vinger aan de pols hield over het volgen van de richtlijnen. Gevolg was natuurlijk dat veel andere Nederlanders ook op vakantie gingen en COVID-19 in de koffer mee naar huis brachten.

Wanneer je je  eigen bubbel verlaat, neemt de kans op besmetting toe. Iedereen dacht dat het hen niet zou overkomen, met zulke lage aantallen zieke mensen.

In Canada is de grens met de VS en alle andere landen nog steeds gesloten voor onnodig reizen. Er staat een zware boete op van CAD$1500. En wanneer het wel noodzakelijk is om te reizen hoort er 2 weken quarantaine bij, ook voor reizen binnen Canada.

Drukker

Ook mogen mensen niet naar hun vakantiehuisjes, zelfs wanneer het hun tweede huis is. Alleen PM Justin Trudeau brak deze regel, want hij was al in quarantaine geweest. Dat leverde hem veel kritiek op.

Alleen wanneer je thuis blijft, kun je het virus niet ontvangen of doorgeven. Dat blijft hier nog steeds het algemene advies. Toch zijn in de grote steden zoals Toronto, Ottawa en Montreal de aantallen wel toegenomen. De straten er zijn drukker en jongeren zoeken elkaar op. In Ontario met een bevolking van bijna 15 miljoen mensen zijn er 6050 actieve gevallen (+700 per dag).

Zelf zijn we sinds maart niet meer bij iemand op bezoek geweest. Ik ga nog steeds alleen naar de supermarkt voor de noodzakelijke boodschappen, handen ontsmetten en ontsmette winkelwagentjes gebruiken. Nu met een verplicht mondkapje.

Onze dochter had vanaf Moederdag tot half oktober Meuse Farm Market open. Dit is een winkel met seizoenproducten uit de regio; verse aardbeien, verse asperges, verse groenten en fruit, hangplanten en patioplanten en ijs. Daar gingen we 2 keer per week heen voor boodschappen en een praatje, met mondkapje en 1.5 meter afstand. Klanten komen erheen voor vers lokaal product en om de drukte bij supermarkten te ontlopen.

Vanaf 1 juli mochten de restaurants weer buiten open. In de zomer hebben we daarvan genoten. Echter, Canadezen zijn gewend om in de zomer binnen bij de airconditioner te zitten. Voor hen was het even wennen.

Nu zit iedereen weer binnen, op afstand en een mondkapje totdat je aan je tafel zit. Sommige restaurants zijn nog steeds alleen open om af te halen. Ons buitengroeiseizoen is nu weer afgelopen en Meuse Farm Market is weer gesloten. Op dit moment telt onze county 10 gevallen op 110.000 inwoners (+1 per dag).

We hebben in Canada veel ruimte om ons heen. We kunnen naar buiten in onze eigen omgeving. Ons bedrijf is 20 hectare groot en heeft een eigen bos. 2 keer per week halen we een afhaalmaaltijd bij een lokaal restaurant, in plaats van uit te eten.

Richting Kerst

We voelen ons niet te kort gedaan en genieten van wat we wel hebben. We leven mee met de mensen die wezenlijk iets verliezen; hun baan, hun bedrijf, hun gezondheid, hun leven. Ook worden opofferingen gedaan door mensen die werken in de zorg, die (ook hier vaak voor te weinig geld) doen wat ze kunnen om andere mensen het leven dragelijk te maken.

In ons bedrijf is het zomerseizoen weer afgelopen. De herfst is ons rustigste seizoen, met name nu de tuincentra en farm markets weer gesloten zijn. Na Thanksgiving op 12 oktober gaan we langzaam aan richting de Kerst.

Bromelia kent dan geen grote verkoop. Wij hebben daarom geen groot aanbod. Onze zomermedewerkers, van half mei tot half september, zijn weer naar huis of naar school. Die moesten vanwege COVID-19 elke dag voordat ze naar hun werk kwamen een sms sturen dat ze geen ziekteverschijnselen hadden en dat ze niet in contact waren geweest met verdachte gevallen of gereisd hadden.

Wij zijn tot nu toe de dans ontsprongen. Dat willen we graag zo houden. Onze koffer blijft in de kast.

Angelle van Kleef,

Potplantenkweker, Ontario, Canada

Lees hier meer columns van Angelle

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties