Willy De Nolf lijkt patent te hebben op Florall-award

Boomkweker Willy De Nolf lijkt een patent te hebben op het winnen van de Gouden Florall-award, de sortimentsprijs op de Belgische sierteelt- en boomkwekerijbeurs. Op 3 maart kon Laura de Nolf de prijs in ontvangst nemen voor Distylium ‘Vintage Jade’. Vorige prijswinnaars uit de stal van De Nolf waren Hydrangea Runaway Bride en  de tuinplant Daphne Perfume Princess.

Amerikaanse topper naar Europa

Met Distylium ‘Vintage Jade’ heeft Boomkweker Willy De Nolf volgens Laura De Nolf een echte topper uit de Verenigde Staten (een zogenoemd een First Edition) naar Europa gehaald. De plant is volgens haar als bodembedekker in openbaar groen meer dan welkom als alternatief voor buxus, juniperus, ilex, laurierkers, hulst of jeneverbes. De jury deelt dit oordeel: „Het is een plant die je letterlijk door de knieën doet gaan om ze te kunnen bewonderen.”

Op 3 maart kon Laura de Nolf de prijs in ontvangst nemen voor Distylium ‘Vintage Jade’.

De groenblijvende plant waarop in de winter kleine rode bloemen verschijnen, misstaat ook zeker niet in potten op terras, vertelt De Nolf. Met ondersteuning kan de plant een hoogte van tussen de 50 en 60 cm bereiken. De boomkwekersdochter prijst de plant verder aan door te wijzen op de robuustheid tegen diverse weersomstandigheden (droogte, vochtigheid, hitte), de ziektebestendigheid tegen diverse schimmels en insecten, de fris donkergroene bladeren, de winterhardheid (-15oC). Verder vraagt de plant weinig onderhoud.

Zelf agapanthus veredelen

Agapanthus is, hoe kan het ook anders, een agapanthuskwekerij in Aalter. Eigenaar Tim Wyckstandt heeft de in België befaamde collectie van Maurice Vergote overgenomen en verder uitgebreid. De kwekerij teelt nu zo’n 60 soorten zowel bladhoudende als bladverliezende variëteiten. Onder 0,3 ha teelt hij deze soorten.

Tot dusver allemaal soorten van andere vermeerderaars. Vandaar dat Wyckstandt ook sinds 2019 een eigen veredelingsprogramma is gaan opzetten. Zijn selectiecriteria zijn vooral mooie bloemen, veel bloemen en bloemen die vooral doorbloeien. Eigenschappen die soorten in het bestaande assortiment niet altijd garanderen. Bij zijn selectiecriteria laat Wyckstandt zich ook erg leiden door wensen van consumenten. Die verzamelt hij tijdens de ’agapanthusdagen’ die de kwekerij van eind mei tot begin augustus organiseert. Naast de teeltruimte beschikt de kwekerij ook over een grote showtuin. Tijdens deze dagen en op beurzen wordt Wyckstandt altijd geassisteerd door zijn vriendin Lauren Vijlebroeck.

Tim Wyckstandt en vriendin Lauren Vijlebroeck tonen nog niet bloeiende prijswinnaar Fireworks.

Aangezien veredeling tijd kost, pronkt de kwekerij nog met toppers van anderen, zoals Agapanthus Fireworks van Plantipp. Hiermee won hij op 3 maart het brons in de strijd om de Florall award. Volgens de vermeerderaar en de teler de eerste herbloeiende, groenblijvende tweekleurige Agapanthus ter wereld. „Eigenlijk het grotere en mooiere ’broertje’ van Twister. Fireworks heeft mooiere bladeren en is in beschutte plekken beter houdbaar dan Twister”, typeert Wyckstandt.

Agapanthus Fireworks bloeiend

Deze zomer is de prijswinnaar in P9 alleen leverbaar in mixkarren. Aan uitbreiding wordt dit jaar gewerkt; in 2021 zijn grotere aantallen leverbaar in P9 en P7.

Terug van weggeweest

De zilveren Florall award ging naar Pyracantha coccinea ’Red Star’, ingezonden door Hoogeveen Plants. Deze groenblijvende plant wordt gekenmerkt door de vele rode besjes in het najaar en de winter. In het voorjaar toont de plant witte bloemen. Dat maakt dat ‘Red Star’ een erg lange sierwaarde heeft.

Pyracantha coccinea ’Red Star’won vorig jaar op GrootGroenPlus een gouden medaille.

„De plant is in Europa een beetje in onbruik geraakt, maar is met deze verbeterde cultivar helemaal terug”, meende de jury. De jury prees verder de droogteresistentie, de ziektetolerantie en de relatieve afwezigheid van doornen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties