Windhozen vernielen kassen en schuren

Op diverse plaatsen in Zuid-Holland hebben windhozen schade veroorzaakt aan zo’n 25 kassen en schuren. Het begon 30 april in Tinte, op het eiland Voorne-Putten. Een dag later was het raak op diverse plekken in Westland en rond Zevenhuizen en Boskoop. 

In Tinte raasde donderdagochtend 30 april rond half acht een windhoos over kassen aan de Konneweg en de Kloosterweg. Volgens verzekeraar Interpolis werden er vijf bedrijven getroffen, met in de kas tomaten of komkommers. Van het personeel dat in de kas aan het werk was, zijn er enkele mensen lichtgewond geraakt door neervallend glas. Komkommerkwekerij Van Geest vreest dat zijn teelt verloren is. De buurman, tomatenkwekerij RedStar, zag op 6.000m² van zijn kas veel kapotte ruiten.

Op 1 mei zo’n 20 schademeldingen

Vrijdag 1 mei, ook in de ochtend, trokken enkele windhozen langs tuinbouwgebieden in het westen van Nederland. Interpolis kreeg zo’n 20 meldingen die dag van getroffen glastuinbouwbedrijven. Ditmaal betrof het vooral sierteeltbedrijven, meldt woordvoerster Annemarie van Dam van Interpolis. „Op 7 tot 8 bedrijven was de schade het ergst. Daar waren honderden tot zo’n duizend ruiten kapot door de plotseling opstekende windhozen.”

Spreiding

Opvallend was de spreiding van de getroffen bedrijven op vrijdagochtend: In Westland in de dorpen De Lier, Maasdijk en Maasland. Verder ook schade in Boskoop en Zevenhuizen. Bij chrysantenkwekerij Van Uffelen Flowers, op de grens van Maasland en De Lier, trok de windhoos over de achterkant van hun bedrijf. De kapotte ruiten, in totaal naar schattig zo’n 1.400, belanden voor een deel om de Coldenhovelaan. Aan de overzijde van die weg werd het schuurdak van Voskamp Tomaten eraf gerukt. Iets verderop, aan de Kreekrug was eveneens schade aan glastuinbouwbedrijven.

Coronamaatregelen

Verzekeraar Interpolis is direct met taxateurs naar de getroffen bedrijven gegaan. Installatiebedrijven zijn inmiddels begonnen met de eerste reparatieklussen en treffen maatregelen om vervolgschade te beperken. Van Uffelen Flowers kan bijvoorbeeld door het neerkomende glas even niet overal op het bedrijf schermen en gieten. Vrijdag zijn op de getroffen bedrijven geen gewonden gemeld.

De herstelwerkzaamheden en taxatie worden volgens Interpolis gehinderd door coronamaatregelen. De betrokken mensen moeten namelijk de anderhalvemeterregel toepassen bij hun werk.

 

Schade door de windhoos van donderochtend 30 april bij groentekassen aan de Konneweg en Kloosterweg in Tinte. (Foto: Vers van Voorne)
De achterzijde van Van Uffelen Flowers grenst aan een fietspad en de Coldenhovelaan (de grens tussen De Lier en Maasland). Vrijwilligers raapten vrijdagmiddag 1 mei glasscherven uit de berm en van het fietspad. De provincie veegde de weg schoon.
Het rondvliegende glas vanaf de kas van Van Uffelen Flowers beschadigde ook de gevel van een buurman.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties