Winnaars onder agrarische ondernemers bezoeken winnaars

Aan de vooravond van de bekendmaking van de nieuwe winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs, op 10 januari, ontving vorige winnaar JUB Holland Novifarm, de Agrarisch Ondernemer van 2017. Breng twee prijswinnaars bij elkaar en ze raken niet uitgepraat over tal van onderwerpen.

Jaap-Jan Uittenbogaard van JUB Holland (links) in gesprek met Dik Kruijthoff en Marianne Visser, mede-eigenaren van Novifarm. Foto: Henk Bouwman

Het winnen van een belangrijke sectorprijs zien JUB Holland en Novifarm met name als een erkenning van de bedrijfskoers die ze varen. „Je wordt serieuzer genomen als persoon en als bedrijf. Het opent zondermeer deuren”, zegt Dik Kruijthoff, mede-eigenaren van Novifarm. Waarop Jaap-Jan Uittenbogaard, een van de vier directieleden van JUB Holland, aanvult: „De prijs genereert ontzettend veel positieve publiciteit. Het doet je naamsbekendheid zeker stijgen en je wordt gekenmerkt als een kwaliteitsbedrijf. Nou komt dat goed uit, want dat is precies wat we willen uitstralen.”

Het winnen van de Tuinbouw Ondernemersprijs heeft ertoe geleid dat JUB Holland nu ook genomineerd is voor de AIPH International Grower of the Year 2018 Award. Op 23 januari 2018 tijdens de IPM-beurs in Essen wordt bekend of het bedrijf met de eer gaat strijken.

Goed imago

Het imago van boeren en tuinders is over het algemeen goed bij de Nederlandse burger. De waardering ligt tussen de 7,5 en 8, zover Kruijthoff voor de geest staat. Het probleem volgens hem zijn echter de negatieve incidenten in de sector die breed uit worden gemeten in de media.

Dan mogen burgers en consumenten het belang van de sector wel inzien. Ze hebben echter volgens Visser totaal geen idee hoe producten worden geproduceerd en hoe de sector bezig is te verduurzamen. Die mening deelt Uittenbogaard wat betreft de bloembollenteelt niet helemaal: „De biologische bloembollenteelt loopt terug, omdat de consument een behoorlijk groen beeld heeft bij de gangbare bloembollenteelt.”

Weten hoe deze topondernemers denken over modern ondernemerschap, de kracht van het familiebedrijf en de betekenis van een nieuw landbouwministerie? Lees aanstaande vrijdag, 12 januari, het uitgebreidere interview met deze twee prijswinnaars.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties