’Winnen van kleurstoffen uit rozen voor cosmetica lijkt kansrijk’

Het winnen van kleurstoffen uit klasse II-rozen is technisch mogelijk en kan – bij voldoende schaalgrootte – ook economisch rendabel zijn. Dat blijkt uit een eerste analyse van kost- en marktprijzen door FloraHolland, Kenniscentrum Plantenstoffen en Feyecon.

Bepaalde rozen bevatten, evenals aubergines en rode kool, rood-paarse natuurlijke kleurstoffen die bruikbaar zijn als alternatief voor synthetische kleurstoffen. Omdat deze zogeheten anthocyanen ook effectief zijn als antioxidant, kan toepassing mogelijk zijn in onder andere cosmeticaproducten tegen huidveroudering, rimpels en schade door de zon.

Red Naomi en Passion
In de verkennende studie is een anthocyanenmengsel geëxtraheerd uit klasse II-rozen van de roderozenrassen Red Naomi en Passion. Voor deze extractie is gebruiktgemaakt van superkritisch CO2. Met deze extractiemethode kan op een duurzame wijze tot ruim 80 % van de in de rozen aanwezige anthocyanen worden geïsoleerd.

Voor goede stabiliteit en houdbaarheid van deze natuurlijke kleurstoffen is het noodzakelijk dat deze worden gecoat. In de verkenning zijn verschillende typen coating gebruikt en op functionaliteit getest. Daaruit komt naar voren dat anthocyanen uit klasse II-rozen, die ingekapseld worden in een goede coating, niet alleen gebruikt kunnen worden als kleurstof, maar ook als plantaardige antioxidanten, antimicrobiële of ontstekingsremmende preparaten.